Foto: TT

Erdogans uttalande retar Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har väckt ont blod i grannlandet Grekland genom att ifrågasätta Lausannefördraget från 1923 som innebar att Grekland fick turistön Rhodos.

I ett tal i torsdags avvisade Erdogan föreställningen att fördraget var en seger för Turkiet och beklagade förlusten av öarna i Egeiska havet som idag tillhör Grekland.

– I Lausanne gav vi bort öar (så nära att) din röst kan höras om du ropar. Är detta en seger, frågade Erdogan.

– De var våra. Där finns våra moskéer, våra helgedomar finns där, tillade presidenten.

Grekland har under Erdogans styre i regel haft goda relationer med Turkiet. Men nu säger premiärminister Alexis Tsipras säger att ett ifrågasättande av Lausanneavtalet är ”farligt både för relationerna mellan våra länder och för regionen”.

För den sekulära oppositionen i Turkiet bevisar Erdogans uttalande att han vill skapa en ny version av det Osmanska riket. Det största oppositionspartiet CHP talar om att presidentens ord är ett svek mot historien.

– Glöm inte att du sitter på den stolen tack vare Lausanne, säger Kemal Kilicdaroglu från CHP.

Partiet bildades på 1920-talet av Turkiets grundare Kemal Atatürk.

Erdogan har tidigare hyllat Lausannefördraget. Vid 93-årsdagen den 24 juli hyllade han det som en ”seger”.

Lausannefreden

Fredsavtalet slöts sommaren 1923 i staden Lausanne i Schweiz. Avtalet kom till efter Turkiets seger i det grek-turkiska kriget (1919-1922). I samband med avtalet fastställdes det moderna Turkiets gränser och Turkiet fick bland annat avstå Rhodos. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.