Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nämner Hitlertyskland som ett exempel på ett effektivt politiskt system. Foto: TT

Erdoğan jämförde makten med Hitlers Tyskland

Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nämner Hitlertyskland som ett exempel på ett effektivt politiskt system, i samband med diskussioner kring statsskicket i Turkiet.

Det var i en intervju på fredagen som Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan fällde uttalandet, rapporterar Reuters.

Erdoğan vill förändra den turkiska konstitutionen, där presidenten har en mer ceremoniell roll, så att presidenten får mer reell makt. Målet är ett system där presidentens roll är mer som i USA, Frankrike eller Ryssland, enligt Reuters.

Hitler som exempel

I en intervju med turkiska nyhetsbyrån Dogan fick Erdoğan frågan om ett sådant system är möjligt samtidigt som man har fortsatt enighet inom staten, och han svarade då:

– Det finns redan sådana exempel i världen. Du kan se det när du tittar på Hitlers Tyskland.

– Det finns även senare exempel i andra länder, fortsatte Erdoğan.

Oppositionen är kritisk

Efter parlamentsvalet i november har en förändring av konstitutionen legat på regeringspartiet AKP:s agenda. I veckan kom man överens med oppositionen CHP om att föra nya diskussioner. Oppositionen är dock emot Erdoğans förslag till mer makt åt presidenten, eftersom man fruktar att det kan ge för mycket makt åt en enskild post.

Erdogans kommentar fick bitsk kritik från oppositionen. Republikanska CHP:s Gürsel Tekin sade till tidningen Zaman att tiden får utvisa huruvida presidentens uttalande var en felsägning eller ”en manifestation av hans undermedvetna”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer