Utöver bränderna var regeringen redan pressad av en djup och långvarig ekonomisk kris, som förvärrats ytterligare av pandemin. Foto: Nedim Enginsoy/AP/TT

Erdogan i blåsväder efter bränder i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

De rekordstora bränderna som härjat i Turkiet de senaste veckorna har skapat en politisk kris för president Recep Tayyip Erdogan.

– Det är uppenbart att detta minskar Erdogans chanser att vinna ett demokratiskt val, säger Turkietkännaren Michael Sahlin.

De senaste två veckornas omkring 200 skogsbränder som rasat runtom i Turkiet har skapat svår förödelse, och minst åtta människor har mist livet.

President Recep Tayyip Erdogan står nu inför några av de största svårigheter som han mött under sina 18 år vid makten.

– Bränderna har spätt på kritik som funnits sedan tidigare mot Erdogan, säger Michael Sahlin, ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin och tidigare ambassadör i Turkiet.

Dåligt förberett

Oppositionspartierna anklagar regeringen för att landet var dåligt förberett på bränderna, och för att man i stället lagt pengar på prestigeladdade byggprojekt. Brandförsvaret har bantats ner och det saknas släckningsplan.

Erdogan tackade först nej till hjälp utifrån, bland annat från Israel som erbjöd sig att skicka släckningsplan, och anklagade kurdiska PKK för att ha anlagt bränderna.

Att landet enligt många bedömare rört sig i en allt mer auktoritär riktning under Erdogan har också gått ut över brandbekämpningen, enligt Michael Sahlin.

– När det finns en allsmäktig ledare som alla är rädda för skapar det en rädsla för att fatta de beslut som hade behövts ute i regionerna.

Hotas av böter

Erdogan har slagit tillbaka mot kritiken. Åklagare har inlett en utredning med anledning av en kampanj i sociala medier för att få omvärlden att hjälpa Turkiet. Hashtaggen #HelpTurkey började spridas på Twitter när medier visade bilder av Erdogan i färd med att dela ut te till branddrabbade i en turistort. Regeringen och anhängare anklagar kampanjen för att ”sprida rädsla och förnedra Turkiets regering”. och har svarat med hashtaggar som #StrongTurkey och #WeDon’tNeedHelp.

Samtidigt har tv-kanaler som fortsätter sända bilder på bränderna och inslag som ”skapar rädsla och oro hos allmänheten” hotats med böter av myndigheterna.

Osäkert inför valet

Utöver bränderna var regeringen redan pressad av en djup och långvarig ekonomisk kris, som förvärrats ytterligare av pandemin.

– Det är svårt att se hur Erdogan, som läget är i dag, ska ha en chans att vinna valet om det inte införs förändringar i författningen, säger Michael Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.