Foto: TT

Erdogan: IS sannolikt bakom attack

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet ger Islamiska staten skulden för attacken i Gaziantep. 50 människor dödades och 73 skadades när en sprängladdning utlöstes på ett bröllop i staden.

”Vårt land och vår nation har återigen endast ett budskap till dem som angriper oss – ni kommer inte att lyckas”, säger president Recep Tayyip Erdogan i ett skriftligt uttalande. Erdogan skriver att Islamiska staten (IS) ”sannolikt” ligger bakom attacken, och att den syftar till att så split mellan landets etniska grupper, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Erdogan förklarar också att han inte ser skillnad på IS, den kurdiska gerillarörelsen PKK, och den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen som pekas ut som hjärnan bakom kuppförsöket i mitten av juli.

Enligt Erdogan var den misstänkta självmordsbombaren 12-14 år.

Det är ännu oklart hur attentatet i Gaziantep genomfördes och vem eller vilka det riktades mot. Några ledtrådar finns dock – det prokurdiska partiet HDP uppger att flera partimedlemmar fanns närvarande på bröllopet, som hölls i den till stora delar kurdiska stadsdelen Sahinbey, och flera medier rapporterar att många av gästerna var kurder.

Attacken skulle i så fall kunna vara en hämnd för de landvinningar som kurdiska YPG gjort i kriget mot Islamiska staten i Syrien under de senaste veckorna. Många sunniextremistiska jihadistgrupper i regionen ser kurderna som en huvudfiende jämte den syriska regimen, Ryssland och den USA-ledda koalitionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer