Erdogan talar vid konferensen Foto: TT

Erdogan hotar att öppna gränserna

Uppdaterad
Publicerad

Relationen mellan EU och Turkiet har varit skakig länge, men president Recep Tayyip Erdogan kommer nu med ovanligt hotfulla tongångar till sina motparter i Bryssel.

– Lyssna noga. Om ni går längre kommer våra gränsgrindar att öppnas, säger han på en kvinnokonferens i Istanbul.

– Varken jag eller mitt folk påverkas av dessa utarmade hot. Det kvittar om ni alla godkänner resolutionen.

Omröstning

Han syftar på EU-parlamentets omröstning i veckan, där ledamöterna begärde ett tillfälligt stopp för Turkiets medlemsförhandlingar med EU. Skälet är Ankararegeringens ”oproportionerliga” reaktion på det misslyckade kuppförsöket i juli.

Resolutionen är främst en markering, eftersom det är medlemsländerna som beslutar om förhandlingarna. Men den innebär alltså ytterligare en försämring i relationerna.

Flyktingöverenskommelsen

EU-företrädare har samtidigt anklagats för att hålla igen med sin kritik mot Turkiet, på grund av den sköra gränsöverenskommelsen. Den innebär att Turkiet skärper sin gränsbevakning mot EU, för att stävja flyktingsmuggling, i utbyte mot en större satsning på vägen mot EU-medlemskap. Överenskommelsen innehöll också ett löfte om att turkiska medborgare i framtiden inte ska behöva visum för att resa in i EU.

Men efter kuppförsöket har processen gått i stå, och Ankara-regimen visar allt större otålighet.

Olja på vågorna

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel försöker gjuta olja på vågorna.

– EU står fast vid sina åtaganden och håller sina åtaganden. Hot från olika parter är ingen hjälp, säger taleskvinnan Ulrike Demmer i Berlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer