Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffade Ungerns premiärminister Viktor Orban. Foto: Vivien Cher Benko/TT

Erdogan om Natoprocessen: Positiv utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan säger sig ha fått positiva signaler från USA och Kanada som kan påverka Natoprocessen.

– Det skulle hjälpa vårt parlament att ha en positiv inställning till Sverige, säger han i samband med sitt besök i Ungern.

Ledarna för de två länder, Turkiet och Ungern, som fortsätter att blockera ett svenskt Natomedlemskap har träffats i Budapest under två dagar.

I ett uttalande säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han har fått positiva signaler från USA om försäljningen av stridsflygplan F-16 och av Kanada kring landets vapenembargo, vilket gör att Turkiet kan gå vidare mot att ratificera Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Det rapporterar Reuters.

Sverige och Nato

– Vi förväntar oss en positiv utveckling både när det gäller F-16 och Kanadas löften. Det skulle hjälpa vårt parlament att ha en positiv inställning till Sverige. Allt hör ihop, säger Erdogan till en reporter, enligt tv-bolaget Haberturk och andra medier.

Talade med Biden nyligen

Så sent som i förra veckan samtalade Turkiets president med USA:s president Joe Biden och talade om Sveriges Natoansökan. Erdogan tog då upp sin önskan om att köpa amerikanska stridsplan.

– Vi diskuterade också frågan om F-16 mellan oss och USA i detta sammanhang. Under mötet sade han: ”Om du godkänner detta i parlamentet så kommer jag att skicka det (F-16) till kongressen på samma sätt”, säger Erdogan enligt flera turkiska medier, bland dem TRT.

Erdogan har sedan tidigare lämnat över Turkiets godkännande av Sveriges medlemskap till parlamentet i Ankara. Men där har omröstningen dragit ut på tiden.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som ännu inte sagt ja till Sverige i alliansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet