Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Turkiets president: ”Vi kan inte på något sätt ignorera det faktum att Sverige har infört sanktioner mot oss”. Foto: EBU/TRTRT

Erdogan: Turkiets krav måste uppfyllas innan Sverige kan ansluta till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, vars land motsätter sig att Finland och Sverige ansluter till militäralliansen Nato, uppmanade på måndagen Stockholm att ta ”konkreta steg” för att möta landets krav innan det kan ge klartecken om medlemskap.

Erdogans Turkiet har tidigare varit öppet med att det motsätter sig att de två nordiska länderna Finland och Sverige ansluter till Nato.

Orsaken som har uppgetts är ländernas påstådda stöd till det bannlysta Kurdiska arbetarpartiet (PKK) samt den syriskkurdiska milisen YPG.

Landet begär nu att stödet till ”terrorism” upphör samt att sanktioner mot militärexport till Turkiet hävs.

– Sveriges pågående sanktioner mot oss är någonting vi absolut inte kan sätta åt sidan. Turkiets rättmätiga förväntningar om (ett slut på) stödet till terrorism och sanktioner måste uppfyllas, sade Erdogan i ett tal på måndagen.

Sverige införde ett vapenembargo mot Turkiet i oktober 2019 som ett svar på turkiska militäroperationer i norra Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.