Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller presskonferens i samband med att Nato-toppmötet avslutas i Vilnius Foto: EPA/TIM IRELAND

Erdogan: Sveriges Nato-ratificering klar när parlamentet öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan har gett Sveriges Natoansökan grönt ljus, men det behöver fortfarande klubbas igenom i det turkiska parlamentet. Under en pressträff som avrundade toppmötet i Vilnius uppgav han att detta sker först när parlamentet öppnar igen. Det kan dröja till efter sommaren.

– Vi ska självklart se till att processen avslutas så fort som möjligt, säger han.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är redo att godkänna Sverige i Nato. På onsdagens pressträff meddelade han att landet nu kommer att gå vidare till nästa steg i ratificeringen – men inte omgående.

Den svenska regeringens förhoppning har alltid varit att omröstningen om medlemskap sker redan den här veckan, eftersom det turkiska parlamentet stänger den 15 juli. Enligt presidenten får processen vänta tills parlamentet öppnar igen. Det kan dröja till den 1 oktober.

– När parlamentet öppnar igen är jag säker på att de kommer att sätta detta överst på sin agenda. Efter det kommer ärendet tillbaka till mig för godkännande. Vi ska självklart se till att processen då avslutas så fort som möjligt, säger Erdogan.

Dokument ska lämnas in

Innan Turkiets parlament kan rösta om medlemskapet ska Sverige också skicka in en sorts handlingsplan till Turkiet, uppger Erdogan:

– Sverige ska presentera en ”roadmap” för att bekämpa terrorism, som vi därefter kommer att skicka in till parlamentetet. I måndags kom vi fram till ett förslag som innehåller sju punkter.

Presidenten har tidigare varit tydlig med att koranbränningarna inte kan accepteras av svenska myndigheter, något han återigen lyfte under sin pressträff.

Samtidigt som han fortsatt understyrker vikten av att jobba mot islamofobi säger han också att det har gjorts tydligt för honom att Sveriges regering inte har godkänt koranbränningarna, och vad deras inställning till dem är.

Kvarstår frågetecken

Vad en flera månaders lång väntan på ratificering kan innebära är ännu oklart. Enligt SVT:s säkerhetsreporter John Granlund är Turkiets ja ännu inte helt säkert.

– Erdogan var i talet inne på att den här perioden kan komma att användas för att följa hur Sverige beter sig i de känsliga frågorna. Det kan ske nya koranbränningar och nya protester, där vet vi ännu inte vad det skulle kunna leda till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.