Turkiets president Erdogan har uppmanat till en bojkott av franska varor. Foto: TT

Erdogan till turkarna: Bojkotta franska varor

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan uppmanar till bojkott av franska varor, rapporterar Hurriyet News. Detta efter ett allt mer infekterat tonläge mellan länderna.

I flera arabländer bojkottas i nuläget franska varor som en protest mot Frankrikes president Emmanuel Macron. Detta sedan presidenten flera flera gånger markerat mot radikala islamister de senaste veckorna.

Macron har bland annat försvarat användandet av Muhammedkarikatyrer efter den brutala halshuggningen av läraren Samuel Paty. Han har också sagt att islam är en religion i kris samt att ”islamister vill åt vår framtid”.

”Köp dem inte”

En av presidentens kritiker är Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som i dagarna sa Macron behövde göra ”ett psyktest”, något som Frankrike svarade på genom att kalla hem sin ambassadör.

På måndagen riktade Erdoğan återigen sin uppmärksamhet mot Frankrike.

– Likt det man säger i Frankrike, ”köp inte turkiska varor”, så uppmanar jag nu mitt folk att inte stödja franska varor. Köp dem inte, sa presidenten i ett tv-sänt tal, skriver Hurriyet News.

Även Pakistans regering har reagerat på Macrons uttalanden och därför kallat upp den franska ambassadören för att få en förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.