Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Turkiets president Erdogan prata om relationen med Ukraina i klippet. Foto: Mykola Tys/TT

Erdogan efter mötet med Zelenskyj: Turkiet stöttar Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att hans land står på Ukrainas sida i konflikten. Uttalandet kommer bara två veckor efter att presidenten lovade att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet med Ryssland.

På torsdagen mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj både Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och FN:s generalsekreterare António Guterres i Lviv i västra Ukraina.

Två veckor tidigare mötte Erdogan den ryske presidenten Vladimir Putin i Sotji. Då lovade de båda parterna att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet.

Kriget i Ukraina

Stöttar Ukraina

Men i samband med besöket i Lviv, hans första i Ukraina sedan det ryska anfallskriget inleddes i slutet av februari, säger Erdogan att Turkiet stöttar Ukraina och att han kommer att fortsätta med sina diplomatiska försök att sätta stopp för striderna.

– Medan vi fortsätter våra ansträngningar för att hitta en lösning, förblir vi på våra ukrainska vänners sida, säger Erdogan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den turkiske ledaren lovar också att Turkiet ska hjälpa till att återuppbygga ukrainska vägar och broar samt annan infrastruktur.

Zaporizjzja i fokus

Han varnade dessutom för risken för att en olycka, som han beskriver som ”ännu en Tjernobyl”, skulle kunna ske vid det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja.

Zelenskyj uppmanar FN att säkerställa säkerheten vid kärnkraftverket och menar att den ryska militära närvaron vid anläggningen är ”avsiktlig”. Ryssland ockuperade Zaporizjzja i mars och sedan i slutet av juli har Kiev och Moskva anklagat varandra för att ligga bakom attacker mot kärnkraftverket. Efter mötet efterfrågade Guterres en ”omedelbar överenskommelse” för att säkerställa säkerheten i området.

Utöver kärnkraftsäkerhet diskuterades även spannmålsexport. I början av augusti återupptog Ukraina sin spannmålsexport från sina hamnar i Svarta havet sedan man slutit ett avtal med Ryssland, framförhandlat av Turkiet och FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet