Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Erdogan: Undantagstillstånd i tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Tayyip Recep Erdogan utlyste under tisdagen undantagstillstånd i tio provinser under tre månader. Provinserna klassas dessutom som katastrofzoner, meddelar den turkiske presidenten.

Ett undantagstillstånd ger presidenten möjligheten att kringgå parlamentet när det gäller att införa nya lagar och att begränsa eller upphäva rättigheter och friheter när de anser det nödvändigt, skriver Reuters.

– Vi har beslutat att utlysa undantagstillstånd för att säkerställa att verksamheten genomförs snabbt, sade Erdogan.

Undantagstillståndet ska gälla i tre månader vilket innebär att det upphör strax innan president- och parlamentsvalen som planeras äga rum den 14 maj.

Under tisdagen informerade Erdogan dessutom om att 70 länder har erbjudit Turkiet hjälp med räddningsinsatserna. Han sa också att Turkiet planerar att öppna hotell i turistorten Antalya för att tillfälligt inhysa människor som drabbats av jordskalven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.