Recep Tayyip Erdogans svärson (till vänster) har utsetts till ny finansminister i Turkiet. Foto: AP/Emrah Gurel

Erdogan utnämner svärson till finansminister

Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utser svärsonen till finansminister i landets nya regering. Det nya systemet som nu introduceras i landet är den största förändringen som landets stat genomgått på hundra år, enligt Reuters.

Det var under en ceremoni i Ankara, Turkiet, bara timmar efter det att Recep Tayyip Erdogan svurits in som verkställande president, som han utsåg sina nya ministrar, skriver Reuters.

En av de nu tillsatta ministrarna är presidentens svärson Berat Albayrak, som kliver in som finansminister, samt kommer att ta hand om statskassan. Vidare blir bland annat Fuat Oktay vice president och Mevlut Cavusoglu utrikesminister.

”En ny start”

President Erdogan sa under dagen att ”som Turkiet och som det turkiska folket, skapar vi en ny start i dag. Vi lämnar det gamla systemet som tvingade vårt land att betala ett högt pris i ett politiskt och ekonomiskt kaos bakom oss.”

Introducerandet av det nya presidentsystemet är den största förändringen av staten som skett i landet sedan den turkiska republiken skapades efter det Ottomanska riket omkring 100 år sedan, enligt Reuters.

Nu kan landets president själv välja sin regering samt reglera vilka som är ministrar utan att ha stöd i parlamentet.

Valutan sjunker

Efter att den nya regeringen tillkännagivits försvagades liran, landets valuta, med nästan tre procent. Liran har under året tappat omkring en femtedel av sitt värde jämfört med den amerikanska dollarn och har alltså nu sjunkit ytterligare.

Inom EU är man orolig över Erdogans växande makt och pannor har rynkats till följd av att Erdogan planerar att ta en större kontroll över landets ekonomi efter valet i juni, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer