Estlands premiärminister Juri Ratas avgår efter att partiet dragits in i en mutskandal. Foto: Oliver Hoslet, TT

Estlands premiärminister Jüri Ratas avgår

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen blev för stor. Nu avgår Estlands premiärminister Jüri Ratas, i kölvattnet av en muthärva där estniska toppolitiker misstänks vara inblandade.

”I politik måste svåra beslut fattas för att lösa svåra situationer”, skriver han själv, enligt estniska medier.

Den utlösande faktorn är en korruptionshärva och en utredning som rör byggandet av ett köpcentrum i huvudstaden Tallinn, där kända namn inom regeringspartiet Centern deltagit, och tiotals miljoner euro avsedda för pandemistöd kommit på avvägar.

”I politik måste svåra beslut fattas för att lösa svåra situationer. Därför har jag nu beslutat mig för att lämna premiärministerposten på grund av det uppkomna läget”, skriver Ratas enligt estniska medier.

Jüri Ratas skriver i ett uttalande att han inte känt till några olagligheter – men att han som partiordförande tar sitt ansvar och avgår.

Flera personer har anhållits i samband med härvan, misstänkta för mutbrott och penningbrott. Två av de misstänkta är Centerns generalsekreterare och finansministerns rådgivare.

Presidenten utser efterträdare

Ratas har varit premiärminister sedan 2016, och sedan valnederlaget 2019 lett en koalition bestående av Centerpartiet och Fäderneslandet (Isamaa) samt populistiska Ekre, varav det sistnämnda har gett den nu avgående premiärministern en hel del huvudbry.

Så sent som i oktober 2020 gjorde till exempel Ekre-ministern Mart Helme ett utspel och sa då att homosexuella estländare kan ”sticka till Sverige”.

Jüri Ratas väntas meddela sin avgång för Estlands president under onsdagen, uppger talespersonen Liisi Poll enligt Reuters. Därefter har presidenten i uppgift att föreslå nästa ledare för regering och parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer