ETA lägger ned vapnen för gott

Publicerad

Den baskiska gerillan ETA lägger ned sina vapen för gott.

Beskedet är denna gång definitivt och meddelas via tidningen Gara som står ETA nära.

Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero utropade ”demokratins seger över terrorismen” när han uttalade sig om ETA:a besked.

”ETA har beslutat att upphöra med sin militära aktivitet”, skriver ETA uttryckligen i en kommuniké som spreds via Gara på nätet på torsdagen.

Oppositionen kräver upplösning
Mariano Rajoy, som leder Spaniens största oppositionsparti, konservativa Partido Popular, kräver att ETA-gerillan upplöser sig.

-Vi bedömer att det här är ett viktigt steg, men spanjorernas sinnesfrid kommer inte att vara säkrad förrän ETA är oåterkalleligen upplöst, sade han enligt Reuters under en presskonferens på torsdagskvällen.

ETA talar om ”nya, politiska tider” och uppmanar Spaniens och Frankrikes regeringar att öppna en dialog om konflikten.

”Det är tid att agera med ansvarskänsla och mod”, skriver ETA i kommunikén och medger att det ”inte har varit en lätt väg” att komma fram till beslutet.

Väckte uppmärksamhet
I Spanien väckte nyheten om ETA:s kommuniké stor uppmärksamhet, men säkerhetsansvariga som tidningen El Mundo talat med håller öppet för att beskedet liksom rörelsens vapenvilor – det har förekommit flera genom åren – ska visa sig vara förenat med villkor.

ETA har i flera omgångar utlyst vapenvilor, men ett mer slutgiltigt beslut har den senaste tiden framstått som möjligt. Det moderata baskiska nationalistpartiet PNV hävdade redan i måndags att en deklaration om definitiv vapenvila var att vänta från gerillan under veckan.

Det har en tid pågått förhandlingar om ETA:s framtid med internationell medverkan.

Minskat stöd för våld
Stödet bland baskerna både för våldsaktioner och för en självständig stat har minskat de senaste årtiondena. Flera opinionsmätningar har visat på växande stöd för dialog mellan centralregeringen och separatisterna.

Gerillan har också rent polisiärt haft motvind. Spanska och franska myndigheter har både avslöjat vapengömmor och gripit misstänkta ETA-medlemmar och medhjälpare.

ETA, vars mål är en baskisk stat, hålls ansvarigt för bortåt 850 mord.

TT

Fakta: ETA och Spanien

Visa

ETA uttyds Euskadi Ta Askatasuna (Baskiskt hemland och frihet) och bildades under Francodiktaturen för att frigöra baskiska områden från Spanien, men har också haft en agenda långt ut på vänsterkanten.

Sedan 1960-talet har ETA kidnappat och mördat politiker, militärer och poliser, men också personer utan koppling till staten. Även på turistorter har attentat förekommit.

Gerillans mest uppmärksammade terrordåd, kanske också dess största politiska ”framgång”, var mordet på Francos andreman, premiärminister Luis Carrero Blanco, 1973.

Regionen Baskien ligger i norra Spanien och omfattar provinserna Vizcaya, Guipuzcoa och Alava, med drygt två miljoner invånare.

Efter Francos död 1975 fick de baskiska provinserna liksom andra spanska regioner självstyre. De största partierna i Baskien är nationalistiska men valde att verka inom det demokratiska systemet.

Separatister i Baskien strävar efter självständighet för det ”historiska Baskien”, som även omfattar områden i Frankrike.

TT-AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer