Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister, då han i ett uttalande i statlig etiopisk TV sa att regimen har gått till attack mot TPFL-styrkor i Tigray.

Oro för inbördeskrig i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Etiopiens nordliga region Tigray har trappats upp de senaste dagarna sedan strider mellan regimstyrkor och regional militär brutit ut.

Nu gror oron för ett inbördeskrig – och den regionala ledaren Debrestion Gebremichael säger att Tigray är redo att slåss om de måste:

– Vi har förberett vår armé, vår milis och vår specialstyrka.

Runt klockan två på onsdagsmorgonen lokal tid så meddelade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att han hade utfärdat en order om ett militärt angrepp mot Tigrayregionens styrande parti TPFL (Tigray People's Liberation Front). Detta efter att TPFL-styrkor enligt honom ska ha attackerat regeringens militärbaser i området och försökt stjäla vapen, rapporterar den etiopiska nyhetssajten The Awash Post.

Enligt diplomatkällor till Reuters så var det ”kraftiga strider” som bröt ut.

”Tvingades gå till attack”

Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, skriver själv i ett Facebookinlägg att regeringssidan inte hade något val förutom att gå till attack:

”Bägaren har runnit över i och med morgonens attacker och den federala regimen tvingas därför in i en militär konfrontation”.

Relationen mellan regimen och TPFL har blivit alltmer spänd sedan september då Tigray höll lokala val vilka premiärminister Ahmeds regering menar är olagliga, skriver Reuters.

Enligt TT så sa TPFL:s ledare Debrestion Gebremichael under måndagen att regimen planerade attacker som straff för de regionala valen.

Inte redo att förhandla

Tigray är en av Etiopiens mest rika och mäktiga stater, men sedan Abiy Ahmed tillträdde 2018 har dess inflytande minskat. Många höga tjänstemän från området har sparkats från den centrala regeringen vilket regimen menar är en åtgärd mot en omfattande korruption.

TPFL menar å sin sida att det är regeringens sätt att kväsa konflikten, som till stor del handlar om att Tigray är missnöjda med Ahmeds reformer som har gjort regeringssystemet mer enhetligt än det tidigare där staterna hade ett större självbestämmande. 

Redwan Hussein, talesperson för regeringens nyinrättade krisgrupp, säger till Reuters att det är TPFL regimen ser som ”fienden”, inte staten Tigray i sig. På frågan om regeringen är beredda att förhandla med TPFL så svarar Hussein att det inte är aktuellt i nuläget.  

TPFL-ledaren Debrestion Gebremichael säger enligt BBC att Tigray vill undvika krig, men att man är redo att försvara regionen om det krävs:

– Vi har förberett vår armé, vår milis och vår specialstyrka. Vi vill i möjligaster mån avvärja ett krig, men om vi måste slåss så är vi redo att vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.