”The Grand Ethiopian Renaissance Dam” har mötts av protester från Egypten och Sudan, som är rädda om sin vattenförsörjning. Nu meddelar Etiopiens president Sahle-Work Zewde att dammen ska öppna inom ett år. Foto: TT

Etiopien planerar öppna kontroversiell damm – risk för konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens president meddelade på måndagen att landet planerar att ta den stora etiopiska renässansdammen i drift inom ett år, rapporterar Reuters. Projektet hotar att strypa Egyptens vattenförsörjning.

– Det finns en risk för militär konflikt, säger forskaren Redie Bereketeab till SVT Nyheter.

I nästan tio år har Egypten, Sudan och Etiopien förhandlat kring det stora etiopiska dammbygget, men utan att komma fram till en lösning.

Dammprojektet, som ligger på den Blå Nilen två mil från den sudanesiska gränsen, oroar Egypten och Sudan, vars vattenförsörjning till stor del är beroende av vatten från Nilen.

Värst är läget för Egypten, vars vattenförsörjning till nästan 90 procent förlitar sig på Nilen.

Stor ekonomisk betydelse

Trots grannländernas farhågor så har Etiopien fortsatt att bygga. En färdig damm skulle innebära en massiv ökning av landets elproduktion, samt innebära ett stort ekonomiskt lyft. Enligt måndagens besked så kommer två turbiner av fjorton att aktiveras.

– Den betyder mycket. Det handlar om stolthet och synen på Etiopien som ett självständigt land, men projektet är också viktigt rent ekonomiskt för landet, särskilt för folk på landsbygden, säger Redie Bereketeab, docent i sociologi och senior forskare med inriktning på Afrikas horn vid Nordiska Afrikainstitutet, till SVT Nyheter.

Att det är president Sahle-Work Zewde som nu gått ut med beskedet att dammen ska tas i bruk inom ett år tolkar han som en markering.

– Makten ligger egentligen hos statsministern och parlamentet. Presidenten har en symbolisk makt. Men eftersom det är en så stor symbolisk fråga så är det är möjligt att hon vill visa för andra afrikanska länder att Etiopien menar allvar, att de vill förverkliga projektet.

Risk för konflikt

Hur Egypten och Sudan kommer att reagera på beslutet är ännu svårt att säga, enligt Redie Bereketeab.

– För Egypten är detta en enorm fråga. De är beroende av vatten från Nilen och är rädda för vad som ska hända med vattentillgången.

– De har tidigare sagt att de är beredda att göra vad som helst för att stoppa Etiopien från att fylla dammen. De har även sagt att de kan använda militära medel.

Finns det en risk för krig?

– Risken finns, men det är inte särskilt realistiskt. Jag tror inte att Egypten klarar att ta sig an Etiopien militärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.