Etiopiska soldater. Arkivbild. Foto: TT

Etiopisk ledare ihjälskjuten vid kuppförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den etiopiska regionen Amharas ledare och hans medarbetare har dödats i samband med ett kuppförsök, enligt statliga medier. Även landets arméstabschef har dödats, enligt premiärminister Abiy Ahmed. En tidigare fängslad armégeneral pekas ut som ansvarig för attackerna.

Attacken mot Amharas ledare Ambachew Mekonnen och hans rådgivare ska ha skett på deras kontor, enligt statliga etiopiska medier.

I en separat men relaterad attack i huvudstaten Addis Abeba sköts även landets arméstabschef ihjäl av sin egen livvakt.  I samband med attacken stängdes internet ned i hela landet och få detaljer har nått ut till omvärlden.

En armégeneral ligger bakom kuppförsöket, rapporterar Reuters med hänvisning till statlig etiopisk tv. Den anklagade generalen släpptes ur fängelse för bara ett år sedan efter att tidigare ha försökt utföra en liknande militärkupp.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har, sedan han tillträdde i april förra året, reformerat landet i snabb takt. I ett försök att öppna upp det tidigare stängda och isolerade landet har politiska fångar släppts, tidigare förbud för vissa partier hävts och högt uppsatta individer åtalats för brott mot mänskliga rättigheter.

Samtidigt har etniskt våld blossat upp i landet som har 100 miljoner invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.