Ett jättestort Etiopien och ett utritat Somaliland, men inget Somalia, samtidigt som Kongo-Kinshasa försvunnit och Sydsudan saknas är tre problem som många uppmärksammat på sociala medier Foto: Skrämdump Twitter

Etiopiens tabbe – utrikesdepartementet publicerade Afrika-karta utan Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Somalia existerar inte, däremot har det självutnämnda Somaliland en tydligt utritad landgräns. Åtminstone om man ska tro den kartbild som nyligen lades ut på det etiopiska utrikesministeriets hemsida. Nu kryper man till korset och ber om ursäkt för blundern.

Relationen mellan grannländerna Somalia och Etiopien har en lång historia kantad av infekterad konflikt och blodiga strider. Kanske är det därför som den etiopiska utrikesministeriet så innerligt ber om ursäkt för en nyligen inträffad internet-tabbe.

”Vi har noterat att en felaktig och oacceptabel karta över Afrika har smugit sig in” skrev Etiopiens utrikesdepartement i ett uttalande efter helgens incident.

Departementets team undersöker saken

En av dem som uppmärksammade saken under söndagen är Harun Maruf, nyhetsjournalist på Voice of Africa.

”Kan du se Somalia på den här kartan?” frågade han sina följare på Twitter under söndagen, och publicerade samtidigt en bild på den med verkligheten icke överensstämmande kartan.

Somalia fanns helt enkelt inte på kartan som publicerats, istället ett jättestort Etiopien. Med på kartan fanns dock Somaliland utritat, det nordvästra hörnet av Somalia som sedan 1991 kallar sig självständig stat. Inget land i världen har erkänt Somaliland som stat.

Etiopiens utrikesdepartement skriver i ett ursäktande inlägg på sin hemsida att man omedelbart tog bort bilden från sin hemsida när man upptäckte det. Hur den hamnat där från början är emellertid oklart.

”Var säkra på att vårt team arbetar med för att säkerställa webbplatsens säkerhet”, skriver ministeriet i ett uttalande.

Det finns fler problem med den aktuella Afrikakartan. Kongo-Kinshasa finns inte med, utan ser ut att ha uppgått i republiken Kongo. Inte heller Sydsudan finns med.

”Beklagar verkligen”

I övrigt har relationen mellan Etiopien och Somalia förbättrats dramatiskt de senaste åren. Den sittande etiopiske premiärministern Abiy Ahmed har varit en minst sagt förändrande kraft i sammanhanget, och besökte så sent som i juni förra året Somalia i syfte att stärka banden.

”Vi beklagar verkligen om denna incident lett till förvirring och missuppfattningar”, skriver utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.