Ett år sedan Trump valdes – SVT Nyheter sände direkt

Uppdaterad
Publicerad

”Ingen annan president har fått lika mycket gjort under sin första tid som jag”. Så beskrev Donald Trump sina första månader på posten nyligen i en tidningsintervju. Nu är det ett år sedan han valdes. SVT Nyheter analyserade hur det gått – se sändningen här.

Det har varit ett händelserikt politiskt år i USA. Många bedömare menar att sprickorna som anades har djupnat. Kriserna inom Trumps  administration har avlöst varandra, diplomater oroas över USA:s minskande roll i världen, hans beslut att hoppa av klimatavtalet från Paris skrämmer många, liksom Trumps påhopp på medierna.

Och när nu årsdagen är här utreds tidigare och nära medarbetare och också familjemedlemmar för eventuellt samröre med ryska nättrolls aktiviteter i den amerikanska valrörelsen förra året.

En dryg tredjedel av amerikanerna stödjer honom alltjämt, hans kärnväljare skulle rösta på honom om det var val i dag. Samtidigt har han historiskt låga förtroendesiffror hos den dryga halvan av amerikanerna som tycker att han gör ett dåligt jobb.

Så hur gick det med Donald Trumps vallöften, och vad väntar på sikt? I kväll klockan 22 hör ni SVT:s utrikesmedarbetare Carina Bergfeldt, korrespondent i USA, och Lars Moberg tillsammans med statsvetaren, professor Dag Blanck analysera året med Trump.

Programledare var Ann-Britt Ryd Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.