Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s president Joe Biden adresserade flera frågor kring bland annat Ukrainakonflikten under onsdagens presskonferens i Vita huset, i Washington. Foto: Oliver Contreras/POOL/EPA/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ett år vid makten – Joe Biden höll pressträff 

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år vid makten höll USA:s president Joe Biden årets första officiella pressträff i Vita huset under onsdagskvällen. Presidenten är hårt pressad från flera håll och fick därför prövande frågor. Han kommenterade bland annat coronahanteringen, den kraftiga inflationen i USA och situationen kring konflikten i Ukraina.

– Jag har talat med Finlands president om Sverige och Finlands oro över Rysslands agerande.

Kort efter starten tog han upp frågor kring coronahanteringen. Han erkände att det varit ett misstag att inte börja med covidtestningen i större omfattning tidigare. Han menar samtidigt att läget är bättre än för ett år sedan, och att ytterligare en nedstängning inte är aktuell.

– Vi kommer inte att stänga ner igen, inte stänga skolor. För vi har tillhandahållit 130 miljarder dollar till den amerikanska räddningsplanen för att kunna hålla våra elever och lärare säkra, och hålla skolorna öppna.

Biden: Fed bör kämpa mot inflationen

Vad gäller den rådande inflationen som gjort att priser har höjts drastiskt den senaste tiden sade presidenten att amerikanska centralbanken Fed bör kämpa mot inflationen.

– Det bästa sättet att tackla de höga priserna är en mer produktiv ekonomi, sade Biden.

Han gav några exempel på hur det ska åstadkommas och tog samtidigt upp reformpaketet ”Build back better” och hur det kommer att hjälpa att bygga upp samhället till det bättre.

– Min infrastrukturslag kommer genom hårt arbete att bygga allt från vägar och broar, till hamnar, flygplatser, tågbanor och -stationer.

Konflikten i Ukraina

Därefter svarade Biden på flera frågor gällande situationen i Ukraina. Under tiden poängterade han att man diskuterat läget med Finland.

– Jag har talat med Finlands president om Sveriges och Finlands oro över Rysslands agerande.

När Biden fick frågan av tidningen New York Times hur han ställer sig till Putins senaste agerande och hur han tolkar Rysslands president i nuläget, svarade han:

– För det första tror jag fortfarande inte att Putin vill starta fullskaligt krig. För det andra kommer han troligen att testa oss här i väst och Nato, men det tror jag att han kommer få betala ett dyrt pris för, att han inte förstår nu vad det kommer att kosta honom. Jag tror Putin kommer att ångra sig.

Han nämnde att hur Ryssland kommer att gå vidare, om de kommer invadera Ukraina eller inte, beror på vilken sida Putin vaknar på.

– Det är helt Putins val, och ingen kan påverka detta.

Nyhetsbyrån Reuters ställde frågan om när, och om, USA kommer att agera direkt mot Ryssland om de invaderar Ukraina. Där menar Biden att det beror på i vilken omfattning de gör det.

– Det är en sak om det rör sig om till exempel cyberansträngningar, där kan vi svara likadant. Det är samtidigt väldigt viktigt att vi håller alla medlemmar i Nato på samma sida. Det råder i nuläget blandade åsikter kring på vilket sätt olika länder är redo att agera beroende på vad som händer härnäst.

Se sändningen av presskonferensen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer