”Ett jättebra val”

Uppdaterad
Publicerad

-Det är ett jättebra val, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, om att Liu Xiaobo får Nobels fredspris.

-Han har kämpat under väldigt lång tid för att lyfta människorättsfrågorna i Kina. Det är en grundförutsättning för fred att det finns en grundläggande respekt för mänskliga rättigheter och Kina som stormakt måste leva upp till den här standarden.

-Egentligen har han ju bara sagt det som många av oss har rätt till: politiska friheter, rätten att delta i samhällslivet, yttrandefrihet.

Ek är glad över att norska Nobelkommittén vågat välja en kinesisk pristagare, trots risken för stark kritik från det mäktiga landet.

-Det här är en klar politisk markering mot den kinesiska regimen och det tycker jag är jättebra, säger Anna Ek.

”Det blir skarpa reaktioner”

-Det här tilldelandet kommer att väcka skarpa reaktioner i Peking, där myndigheterna kommer att uppfatta det som en skymf mot Kina, säger Erik Beukil, Kina-expert vid Danska institutet för internationella studier, till NTB.

Beukil tror att Kina inledningsvis kommer att reagera med skärpt bevakning runt sina dissidenter. Samtidigt är landet väldigt noga med hur det uppfattas i utlandet.

-Om myndigheterna i Peking reagerar för våldsamt så kan det skada synen på dem internationellt. Och det vill de nog helst undvika, säger Beukil.

”Kan bli öppnare på sikt”

På fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm tror Bates Gill att priset ”på lång sikt” kan komma att göra Kina öppnare.

-Jag antar att Nobelkommittén genom att ge priset till Liu hoppas att det ska bidra till ett bättre och öppnare samhälle. Så vi får bara hoppas att det blir så, säger Gill till NTB.

Gill är osäker på vilken effekt priset kommer att få för Liu och andra fängslade dissidenter i Kina.

-Det kan gå åt båda hållen, och det är viktigt att det internationella samfundet följer utvecklingen så gott det går.

Kan få stor betydelse

-Jag tror att priset kommer att få väldigt stor betydelse för det kinesiska samhället och kanske också för den kinesiska politiken, säger Kinaforskaren Johan Lagerkvist vid Utrikespolitiska institutet.

-Det här är något som Kinas regering har velat undvika under en väldigt lång tid: att det kommer fokus på den politiska reformtakten och de mänskliga rättigheterna. Nu får man det här skickat rakt upp i ansiktet, säger Lagerkvist som konstaterar att det också sker under en ”känslig period” vad gäller Kinas framtida utveckling.

-Det är bara 1,5 år kvar till nästa stora partikongress då det ska ske ett ledarskapsskifte och president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao ska avgå. Det här kommer i ett läge då den kinesiska inrikespolitiken står och väger.

-Ungdomar och politiskt intresserade kommer att diskutera det här på twitter och andra sociala medier.

Liu kan få det bättre

Priset innebär sannolikt också att Lius personliga förhållanden blir bättre, tror Lagerkvist.

-Ska man döma av historien så brukar dissidenterna i Kina som är fängslade och får fokus på sig och ökad uppmärksamhet få det bättre. De får bättre behandling, kanske får de större möjligheter att genomföra hälsokontroller och så där. De är inte bortglömda, säger Lagerkvist.

Samtidigt finns också risk för att mer anonyma samvetsfångar kan få det ”mer komplicerat” på grund av Nobelpriset.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.