En av mosaikerna som arkeologerna jobbar på. Foto: Jean-Philippe Ksiazek/TT

Arkeologer har hittat en romersk stadsdel i sydöstra Frankrike

Publicerad

I sydöstra Frankrike utanför staden Vienne håller arkeologer just nu på och gräver upp en hel romersk stadsdel med anmärkningsvärt bevarade rester av lyxiga hem och byggnader, skriver The Guardian.
Om två år planeras en del av fynden ställas ut på stadens gallo-romerska museum.

Den arkeologiska utgrävningen i kommunen Sainte-Colombe täcker ett område på nästan 7.000 kvadratmeter och dateras till det första århundradet e.Kr. Enligt det franska kulturministeriet anses det vara en ”exceptionell upptäckt”.

– Vi har haft otrolig tur. Det här är utan tvekan den mest exceptionella utgrävningen av en romersk plats på 40-50 år, sa arkeologen Benjamin Clement som leder grävandet, till The Guardian.

Platsen övergavs efter bränder

Franska staden Vienne som ligger vid floden Rhône, är mest känd för dess romerska teater och tempel, och var förr ett viktigt nav på vägen som förbinder norra Gallien med den romerska provinsen Transalpinska Gallien i södra Frankrike.

Kvarteret som nu återfunnits tros ha varit bebott i 300 år och övergetts på grund av en brand, men många av föremålen från när folket flydde har bevarats.

”Ett riktigt litet Pompeji i Vienne” säger arkeologen Benjamin Clement om fyndet.

Arkeologerna jobbar fram ett golv i mosaik i Sainte-Colombe, Vienne, i sydöstra Frankrike. Foto: Jean-Philippe Ksiazek/TT

Mosaik av varelser från mytologin

Bland utgrävningarna finns flera hus och byggnader med avbildningar från romersk mytologi, och ett av husen har fått namnet The Bacchanalian House, efter romerska guden Bacchus – rusets och vinets gud. Detta på grund av dess kaklade golv som illustrerar en menad och en satyr, anhängare till Bacchus.

Trots att första våningen, taket och balkongen försvann i branden finns strukturen kvar av en balustrad, marmorplattor och en stor trädgård. Arkeologerna tror att huset tillhörde en rik affärsman, och att de ska kunna återställa byggnaden från golv till tak.

Utgrävningen förlängs

De mosaikavbildningar av mytologiska varelser man hittat avlägsnas med finess för att kunna återställas, och tanken är att de ska visas på det gallo-romerska museet i Vienne 2019.

Utgrävningen startade i april och var planerad att avslutas i september, men på grund av de exceptionella fynden har franska staten förlängt perioden till slutet av 2017.

Ett helt romerskt grannskap från första århundradet har grävts upp i Sainte-Colombe, Vienne, i sydöstra Frankrike. Foto: Jean-Philippe Ksiazek/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer