Flyktingar får mat och vatten i hamnen på den grekiska ön Kreta efter att ha räddats från båtar utanför kusten. Foto: TT/AFP

EU avslår överklagan om asylfördelning

Ungern och Slovakien förlorar sin kamp i EU-domstolen mot EU:s omfördelning av asylsökande, rapporterar Reuters.

Fallet gäller det beslut som EU:s migrationsministrar tog mitt under hösten 2015 om att omfördela upp till 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien.

Ungern och Slovakien har dock överklagat beslutet och anser att frågan i stället borde ha avgjorts i enhällighet av ländernas stats- och regeringschefer.

Men EU-domstolen håller som väntat inte med om det.

”Mekanismen bidrar i själva verket till att Grekland och Italien ska kunna hantera följderna av migrationskrisen 2015 och är proportionell”, skriver domstolen i ett uttalande, enligt Reuters.

LÄS MER: EU-länder drev igenom flyktingfördelning

Hyllas av människorättsorganisation

Motståndet och den juridiska osäkerheten har bidragit till att planerna hittills bara kunnat uppfyllas till en knapp tredjedel. Fortfarande är det bara Malta samt Efta-länderna Norge och Liechtenstein som uppfyllt sina kvoter.

Sverige – som inledningsvis fick anstånd med anledning av det hårda trycket på hemmaplan – har hittills tagit emot drygt hälften av sin kvot på knappt 4 000 personer.

Människorättsorganisationen Amnesty International hyllar EU-domstolens besked.

”Dagens utslag visar att inget land kan gömma sig undan sitt ansvar för flyktingar. Medlemsländerna måste visa solidaritet med varandra och de asylsökande”, säger Amnestys EU-chef, Iverna McGowan, i ett uttalande.

Vill fördubbla antalet kvotflyktingar

– Vi har väntat på det här för att få nytt liv i samtalen om reformen av EU:s asylsystem, sade en EU-diplomat till Reuters redan inför dagens utslag.

Kommissionen väntas i dag samtidigt även föreslå att EU-ländernas gemensamma program för att ta emot kvotflyktingar, direkt från flyktingläger utanför EU, ska fördubblas till 40 000 personer.

LÄS MER: Ungern folkomröstar mot EU-plan

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer