Flyktingar och migranter på väg till EU över Medelhavet. Foto: TT

EU-dom stoppar ambassadvisum

Publicerad

EU:s medlemsstater har ingen skyldighet att utfärda humanitära visum till personer som vill resa till deras länder för att söka asyl, skriver EU:s domstol i sin dom. Däremot har de möjlighet att göra så, på grundval av egen nationell rätt.

Fallet handlar om en familj från staden Aleppo i Syrien, som i höstas ansökte om visum till Belgien och hoppades få bo hos bekanta där.

Belgiska myndigheter avslog familjens visumansökan, som gjordes på den belgiska ambassaden i Libanon och med hänvisning till humanitära skäl.

Unionens generaladvokat Paolo Mengozzi, som ger råd till EU-domstolen, har yttrat sig i fallet och sagt att EU:s medlemsländer måste bevilja visum till människor som riskerar tortyr eller inhuman behandling.

Yttrandet brukar följas

Yttrandet är inte bindande men brukar följas av domstolen, vilket alltså inte skedde i det här fallet.

Om domstolen hade följt generaladvokatens råd hade det kunnat få stor effekt på flyktingströmmen till EU, eftersom möjligheten att söka visum på ländernas ambassader för att sedan ansöka om asyl vid ankomst hade öppnats.

Enskilda medlemsländer har rätt att utfärda visum men någon plikt att göra det föreligger alltså inte, enligt EU-domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer