”Rätten att bli glömd” gäller inte EU-medborgare globalt, slår Europadomstolen fast. Foto: Hasse Holmberg / TT

EU-domstolen: Rätten att glömmas bort gäller inte globalt

Publicerad

Google behöver inte se till att rätten att glömmas bort påverkar sökresultaten globalt. Det principiellt viktiga utslaget kom EU-domstolen fram till på tisdagen.

I ett beslut från 2014 slog EU-domstolen fast att EU-medborgare hade rätten att få sökträffar med information om sig på Googles sökmotor borttagen under vissa förutsättningar. Tanken kom att kallas för ”rätten att bli glömd”.

Den franska dataskyddsmyndigheten CNIL menade att den rätten bör gälla globalt och gav Google böter på 100 000 euro. Men Google överklagade straffet och CNIL vände sig till EU-domstolen för att få vägledning.

Rätten att glömmas bort gäller bara i Europa

På tisdagen slog domstolen fast att Google inte behöver ta bort sökresultat för en europeisk medborgare globalt, utan bara sökresultaten på sökmotors europeiska sidor.

Enligt Google har teknikjätten fått mer än 845 000 förfrågningar om att ta bort 3,3 miljoner webbsidor. Av dessa har 45 procent i slutändan plockats bort.

Google har tidigare varnat för farorna med långtgående europeisk lagstiftning och menar att det ska finnas en balans mellan värnandet av känslig personlig information och allmänintresse. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer