Nationalparken Akagera i Rwanda. Elefanthjord på marsch, den halva snabeln är minne av en stålsnara, ett redskap vanligt bland tjuvjägare. Foto: TT

EU emot totalförbud på elfenbenshandel

Uppdaterad
Publicerad

Var femtonde minut dödas en afrikansk elefant för elfenbenet. Men EU motsätter sig ett totalförbud mot elfenbenshandel och får nu hård kritik från naturvårdare i 29 afrikanska länder.

Varje år dödas runt 30.000 afrikanska elefanter för elfenbenet, en handel som värderas till över 50 miljarder kronor om året.

Det sker en hel del arbete mot handeln och i nuläget finns ett internationellt förbud mot handel med elfenben, dock med vissa undantag. Förbudet löper ut 2017 och flera organisationer kräver nya krafttag mot tjuvjakten.

Motsätter sig totalförbud

Den afrikanska elefantkoalitionen (AEC), ett samarbete mellan 29 afrikanska stater, menar att det finns en risk för att elefanten utrotas inom 25 år om inte handeln förbjuds fullständigt.

Men trots det vill nu EU-kommissionen motsätta sig en förändrad klassificering av den afrikanska elefanten i Botswana, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe, en förändring som skulle innebära ett totalförbud av handel av elfenben.

Det framgår i ett dokument från EU-kommissionen inför ett CITES-möte i Johannesburg i september, där man beslutar om regler för handel med utrotningshotade djur.

”Vill se dialog”

I dokumentet står det att man menar att den afrikanska elefanten inte uppnår kraven för en så kallade ”Annex I”-klassificering i länderna eftersom arten återhämtat sig de senaste åren och att man hellre ser ett samarbete mellan afrikanska länder.

– Vi behöver en balanserad position. Vi erkänner att inhemsk elfenbenshandel ska förbjudas i de fall där det kan leda till illegal handel men håller inte med om att den afrikanska elefanten ska få en ”Annex I” i de länderna. Vi skulle hellre uppmana de afrikanska länderna att ha en dialog om detta, säger en EU-representant till tidningen the Guardian.

Hård kritik

EU:s förslag har fått hård kritik i flera afrikanska länder.

– Om EU motverkar en ”Annex I”-klassificering så kommer det definitivt innebära starten för utrotningen av den afrikanska elefanten. Vi har förlorat 100.000 elefanter på bara tre år, säger Andrew Seguya, chef för Ugandas naturvårdsmyndighet till the Guardian.

Som det är nu råder olika klassificeringar i olika länder och AEC vill att det ska vara en gemensam klassificering över hela den afrikanska kontinenten eftersom elefanter rör sig över stora ytor.

– En elefant kan vakna i Angola som ”Annex I” och sedan vandra över till Namibia och då vara ”Annex II” samma eftermiddag, säger Seguya.

Med 28 medlemsländer är EU den största enskilda gruppen i höstens CITES-möte och därmed väldigt mäktigt. Flera diskussioner återstår dock innan en slutgiltig omröstning sker under höstens möte i Sydafrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.