Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

EU fördömer terror mot Israel

Publicerad

EU ”fördömer starkt terrorattackerna” i Israel, men manar samtidigt landet att följa principerna om ”proportionalitet” i sin reaktion på den senaste tidens många knivattacker. Så väntas det låta när EU:s utrikesministrar i dag slår fast sin syn på läget i fredsprocessen i Mellanöstern, för första gången sedan i somras.

Slutsatserna antas samtidigt som relationerna mellan Israel och Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har nått nya bottennivåer. Fast det spelar inte in på dagens beslut, enligt Wallström.

– Det har ju ingenting med det här att göra utan vi diskuterar ju EU:s Mellanösternpolitik och slutsatser när det gäller det. Det är det som är det viktiga och det är det som är på bordet, säger utrikesministern på väg in till dagens möte.

– Det här ju en lång historia som också drabbade min företrädare (förre utrikesministern Carl Bildt) när det gäller relationerna med Israel som har varit svåra. Vi kan bara upprepa det som vi alltid har sagt: vi vill ha en god relation med Israel och vi måste kunna tala också om värderingar, säger Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerna i Israel

Mer i ämnet