”De europeiska konsumenterna har länge varit frustrerade över inkompatibla laddare som läggs på hög i deras lådor”, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionär som ansvarar för ”Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern”. Foto: Audun Braastad/NTB/TT

EU föreslår enhetlig laddare till alla mobiler – oavsett märke

Uppdaterad
Publicerad

Allteftersom vi köper nya elektronikprylar samlas gamla, inkompatibla laddare på hög. Trots att de många gånger är fullt fungerande.

EU-kommissionen har nu lagt fram ett lagförslag som innebär att USB-C-laddare ska bli standard för smarta telefoner, surfplattor och liknande bärbar elektronik.

Europaparlamentet har länge betonat behovet av och drivit frågan om en gemensam standard och bindande regler för laddare. Detta för att minska elektronikavfallet i Europa och ge ökad makt åt konsumenterna att göra hållbara val.

Under flera år av arbete med industrin har man lyckats banta ner antalet laddkontakter till mobiltelefoner från 30 till 3.

”Sätter stopp”

Nu har frågan om en enhetlig laddare hamnat på EU-kommissionens bord, som i under torsdagen presenterade ett skarpt lagförslag i Bryssel.

– Med fler och fler enheter säljs fler och fler laddare som inte är utbytbara eller nödvändiga. Det sätter vi sätter stopp för. Med vårt förslag kommer europeiska konsumenter att kunna använda en enda laddare för all sin bärbara elektronik, säger Thierry Breton, kommissionär med ansvar för den inre marknaden, i ett pressmeddelande.

År 2020 såldes runt 420 miljoner mobiltelefoner och andra bärbara elektriska produkter i EU, enligt EU-kommissionen. De europeiska konsumenterna lägger tillsammans 2,4 miljarder euro på laddare varje år.

Laddare uppges i sin tur stå för 11 000 ton av det årliga elektronikavfallet.

Teknikjätten Apple kritisk

Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för EU:s digitala strategi, beskriver detta som en viktig vinst för konsumenter och miljön, i linje med EU:s ”gröna och digitala ambitioner”.

– Vi har gett industrin gott om tid att komma med egna lösningar, nu är det dags för lagstiftningsåtgärder för en gemensam laddare, säger Vestager.

Förslaget måste nu godkännas av EU-parlamentet. Om det röstas igenom får industrin en 24 månader lång övergångsperiod på sig att förbereda sig innan direktivet träder i kraft.

Teknikjätten Apple, som har sin egen så kallade Lightning-kabel, är dock inte lika entusiastisk. Bolaget skriver i ett uttalande, enligt The Guardian, att strängare regler riskerar påverka teknikutvecklingen negativt.

”I förlängningen kommer det att skada konsumenter i Europa och runt om i världen”, skriver företaget vidare.

Detta innebär lagförslaget

En harmoniserad laddningsport för elektroniska enheter. USB-C blir den standardiserade lösningen, och konsumenter ska kunna ladda med samma USB-C-laddare, oavsett enhetens märke.

Ska vara den standardiserade lösningen för mobiler, surfplattor, digitalkameror, hörlurar, bärbara högtalare och spelkonsoller.

En gemensam standard för snabbladdning införs, där laddningstid ska vara harmoniserad och inte variera mellan olika tillverkare. Tanken är att vilken laddare som helst ska fungera lika bra för alla enheter.

Det ska gå att köpa en ny mobil eller annan produkt utan att automatiskt få med en ny laddsladd.

Tillverkarna måste förse konsumenter med bättre och relevant information om laddningsprestanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.