Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle vanliga semesterbilder kunna leda till att du stämplas som pedofil på grund av EU-förslaget? I videon förklarar professorn.

Kritiserade EU-förslaget: Så kan dina vanliga familjefoton stämplas som pedofili

Uppdaterad
Publicerad

Vi har byggt ett system som George Orwell, författare till den dystopiska romanen 1984, inte hade kunnat drömma om. Så beskriver professor Stefan Axelsson det nya kritiserade EU-förslaget ”Chat Control”.

– Inte ens Östtysklands säkerhetspolis Stasi hade övervakning på den här nivån, säger han till SVT Nyheter.

Varje molnlagringstjänst, varje socialt medium, varje krypterad kommunikationstjänst måste enligt EU-kommissionens förslag skannas av den som tillhandahåller tjänsten.

Ambitionen är att stoppa barnövergrepp och grooming.

Men experter riktar nu hård kritik mot förslaget.

Mycket av kritiken mot Chat Control handlar om att det skulle vara ett grovt ingrepp på den personliga integriteten. Vad är din syn på det?

– Det är det naturligtvis. Man kan inte säga något annat, säger Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter.

”Världens underrättelsetjänster kommer få tillgång”

Professorn menar att förslaget skulle vara totalt ineffektivt när det gäller att bekämpa barnövergrepp.

– De pedofiler som man verkligen vill komma åt, de kommunicerar inte på det här viset. De kommunicerar på Darknet och andra liknande ställen.

Stefan Axelsson säger också att det inte finns någon återvändo när man väl förhindrat möjligheten till krypterad kommunikation.

– Varje form av krypterad kommunikation kommer omöjliggöras med det här. I och med att den här informationen inte är skyddad, eller kan skyddas, eller får skyddas, då är det en hundraprocentig säkerhet att världens underrättelsetjänster kommer få tag på den.

Ett vanligt påstående om EU-förslaget går också ut på att helt oskyldiga riskerar stämplas som pedofiler. Är det sant?

I videon ovan förklarar professorn.

Det här är ”Chat Control”

Det nya EU-förslaget, som går under namnet ”Chat Control”, har lagts fram EU-kommissionären Ylva Johansson (S) och är ett nytt paket med verktyg som ska användas för att bekämpa sexualbrott på digitala mötesplatser. En del av förslaget är att all information som går via chattar, mejl, filöverföring och nättjänster i allmänhet ska analyseras i jakt på övergreppsmaterial på barn.

Den delen av åtgärdspaketet har stött på hårt motstånd eftersom kritiker anser att det är ett grovt intrång på den personliga integriteten. 

Ylva Johansson bemötte kritiken, som hon menar bygger på missuppfattningar, i en intervju i Expressen i veckan.

– Det vi pratar om är att tillåta scanning på samma sätt som tillåts i dag och som har skett i tio års tid. Messenger till exempel de scannar allt. Det är väldigt ovanligt att man hör om familjebilder som fastnar, sa hon då.

Så tycker partierna

Regeringen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, stöder förslaget. Det skrev justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Ekot i slutet av mars.

Även Socialdemokraterna stöder förslaget.

Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har sagt att de är emot.

Miljöpartiet har inte uttalat sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.