EU gör tummen upp för Island

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen rekommenderar att Island nu ska få börja förhandla om EU-medlemskap.

-Det är definitivt en fördel för Island att en så stor del av lagstiftningen redan är anpassad till EU, sade EU:s nya utvidgningskommissionär Stefan Füle på en pressträff i Bryssel, utan att ange någon tidtabell för när Island kan tänkas bli medlem.

Men hans föregångare Olli Rehn har sagt att Island mycket väl kan komma med samtidigt som Kroatien, som väntas bli EU-medlem nummer 28 under 2012.

Genom att Island redan samarbetar tätt med EU genom EES-avtalet är en hel del av arbetet redan gjort, men Füle pekade ut några områden som väntas bli kniviga och kan komma att ta tid. Det handlar om fisket, landsbygdsutveckling, miljön, fri rörlighet för kapital och den finansiella sektorn.

Banken kollapsade

Ett annat hinder är att EU-ländernas regeringar, som ska ge det definitiva klartecknet att starta förhandlingarna, måste vara eniga om beslutet.

Just nu är Storbritannien och Nederländerna i konflikt med Island om ersättningar till brittiska och nederländska sparare i den kollapsade isländska banken Icesave. EU-kommissionen anser att detta inte ska påverka medlemskapsförhandlingarna, utan är en sak som de tre länderna måste lösa sinsemellan.

Men det finns en risk att den synen inte delas av alla EU-länder och då kan Island råka ut för samma öde som Makedonien, Turkiet och Kroatien, vars medlemsförhandlingar helt eller delvis blockeras av enskilda EU-länder.

Bildt hyllar beslutet

Utrikesminister Carl Bildt hyllar kommissionens beslut i en kommentar till TT på telefon från Bagdad.

Något som ytterligare komplicerar den isländska regeringens ambitioner att bli EU-medlem är att opinionen i landet är ytterst EU-skeptisk. Risken finns att islänningarna säger nej till EU i en folkomröstning.

-Sverige välkomnar beslutet och kommer att verka för att förhandlingar ska öppnas så snabbt som möjligt, säger Bildt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.