”Släppandet av politiska fångar var för EU ett efterlängtat steg. Genom att suspendera de flesta sanktionerna har EU reagerat på den här processen och uppmuntrar ytterligare positiv utveckling som kan leda till en förbättring av relationerna mellan EU och Vitryssland”, heter det i ett uttalande från EU:s ministerråd på torsdagen.
Belöning för frisläppande
Beskedet var väntat. Ända sedan president Lukasjenko i augusti släppte oppositionspolitikern Mikola Statkevitj ur fängelse har allt mer mumlats om en väntande belöning från EU:s sida. Det som nu sker är att de ekonomiska sanktionerna mot 170 vitryssar och tre företag tillfälligt hävs under fyra månader.
Bland dem som kan få visum igen och vars eventuella tillgångar i EU återigen släpps fria finns framför allt Lukasjenko själv. Däremot kvarstår fyra personer som kopplas till en rad olösta försvinnanden på 1990-talet. Kvar ligger även EU:s vapenembargo.
Kritik från aktivister
Från människorättshåll jublas inte över EU:s försök att locka Lukasjenko att bli snällare.
– De här frisläppandena förändrar ingenting i grunden. Han har kvar hela det repressiva systemet intakt, sade Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter till TT i förra veckan.
Fakta: Vitryssland
- Vitryssland är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige och har 9,5 miljoner invånare, varav drygt två miljoner i huvudstaden Minsk. Landet har genom historien ofta kontrollerats av sina polska, litauiska och ryska grannar men är självständigt sedan Sovjetunionens sönderfall 1991.
- President sedan 1994 är Aleksandr Lukasjenko (född 1954), som flitigt utmålats som Europas ”siste diktator” för sitt hårdföra styre. Landet är bland annat ensamt i Europa om att fortfarande verkställa dödsstraff.
- I hopp om bättring har EU beslutat att tillfälligt häva de sanktioner mot regimen som föranleddes av de hårda tillslag som riktades mot oppositionen efter presidentvalet 2010.