EU-hopp om asylfördelning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1.202 asylsökande omfördelats från Grekland och Italien till övriga EU under september hoppas EU-kommissionen nu få igång det kritiserade systemet på allvar.

– Majoriteten av medlemsstaterna är med. Resultaten hittills bevisar att det fungerar, säger EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.

Totalt har fortfarande bara 5.651 personer flyttats från Grekland och Italien. EU:s medlemsländer lovade i fjol att inom två år ta hand om totalt 160.000 personer som anlänt till de två länderna.

Vad gäller antalet kvotflyktingar har EU-länderna hittills tagit emot 10.695 av de 22.504 som man i fjol lovade att hämta från flyktingläger. Därtill har 1.614 flyktingar tagits emot från Turkiet i enlighet med EU:s stora flyktinguppgörelse med regeringen i Ankara från i våras.

Av de tre miljarder euro som utlovats i stöd till främst syriska flyktingar i Turkiet har hittills 2,239 miljarder avsatts till olika projekt. Rent konkret har dock endast 467 miljoner euro verkligen betalats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.