Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är valet av Tusk bra för Ukraina och EU – se videon. Foto: SVT

EU i fokus när ny regering formas i Polen: ”Vi är alla starkare”

Publicerad

Efter två månader börjar en ny regering under Donald Tusk ta form i Polen. Det är en regering som kommer att vara mer EU-vänlig än den avgående nationalistiska regering som styrt landet i sju år.

– Vi är alla starkare, inte bara Polen är starkare utan även EU, sade Polens blivande premiärminister, Donald Tusk, inför det polska parlamentet.

Tusks parti, Medborgarkoalitionen, lyckades tillsammans med EU-vänliga partier samla en majoritet i det polska valet för två månader sedan. Nu väntar en ny inriktning på politiken efter sju år med det nationalistiska partiet ”Lag och rättvisa”, PIS.

Frysta EU-pengar till Polen

Donald Tusk, som mellan 2017 och 2019, var Europeiska rådets permanente ordförande, har lovat att reparera landets relation till EU, så att EU betalar ut det EU-stöd som frusit inne sedan EU och PIS varit i konflikt, rörande Polens bristande respekt för rättsstatliga principer. PIS har under sina år vid makten bland annat utsett allierade på nyckelpositioner inom statsförvaltningen och rättsväsendet.

Ukraina centralt

I det anförande Donald Tusk höll inför det polska parlamentet var Ukraina centralt.

– Vi måste tala tydligt med en och samma röst om Ukraina. Det måste förena oss då vi nu ser hur president Zelenskyj måste övertyga världen om vad som står på spel.

Tusk talade även om att han var trött på att höra hur vissa europeiska politiker i väst är trötta på situationen i Ukraina.

Rörd Lech Walesa på läktaren

Under omröstningen i det polska parlamentet satt en rörd Lech Walesa på läktaren iklädd en skjorta med texten ”konstitution”. Walesa ledde i början av 1980-talet den fria fackföreningen Solidaritet och spelade en avgörande roll i Polens kamp mot kommunistpartiets maktmonopol och för demokratisering. Han blev senare president och fick 1983 Nobels fredspris. Det var i en studentorganisation kopplad till Solidaritet som en ung Donald Tusk började sitt politiska engagemang.

Till Bryssel på torsdag

Godkänns Donald Tusks regering i en sista omröstning i parlamentet kommer han att kunna delta i årets sista toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.