Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondenter i Bryssel och Moskva kommenterar den senaste utvecklingen kring den politiska konflikten mellan EU och Ryssland. Foto: SVT

EU säger ja till nya sanktioner mot Moskva

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna är politiskt eniga om ytterligare sanktioner mot Ryssland. Inom en vecka väntas åtgärder mot minst fyra tunga makthavare i Moskva.

Rysslands fängslande av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och det hårdföra agerandet mot hans demonstrerande anhängare har mötts av skarpa fördömanden från EU.

Då Ryssland bara ilsket skakat av sig all kritik och i stället kontrat med att utvisa EU-diplomater svarar nu EU med nya sanktioner.

För första gången använder vi den nya människorättssanktionsregim, som vissa kallar Magnitskijregimen, och det kommer att bli klart inom kort. Vi har ett politiskt beslut som vi har fattat i dag, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter samtal med sina EU-kollegor i Bryssel under måndagen.

Tunga namn

Exakt vilka det är som ska drabbas av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar vill Linde inte gå in på. Till nyhetsbyrån Reuters berättar dock EU-diplomater om åtminstone fyra tilltänkta personer: Aleksandr Bastrykin, chef för landets mäktiga utredningskommitté, Sledkom, riksåklagaren Igor Krasnov, Viktor Zolotov, chef för Nationalgardet samt Aleksandr Kalasjnikov, chef för Rysslands federala kriminalvård, FSIN.

EU:s utrikestjänst ska nu ta fram vilka som ska drabbas. Inom en vecka räknar utrikesministern med att det formella sanktionsbeslutet kan vara taget.

Tog upp Nordstream

Inne på måndagsmötet tog Ann Linde även upp att den omdiskuterade rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 också måste ifrågasättas i sammanhanget.

Det var hon tvungen till, sedan det krävts av en majoritet i riksdagens EU-nämnd i fredags, trots motstånd från regeringspartierna S och MP.

– Alltså är det Sveriges position, säger Linde, som dock inte fick mycket gehör inne på mötet.

– Det var flera länder som påpekade att de ansåg det olämpligt att ta upp det, eftersom det (Nordstream) handlar om energifrågor och att man inte ska sanktionera – som någon sade – 150 europeiska företag och rikta sanktioner som slår mot Europa och Tyskland, säger utrikesministern.

Inne på på mötet beslutades även om ytterligare sanktioner mot diverse makthavare i Venezuela och varning för detsamma mot kuppmakarna i Myanmar (Burma).

”EU är redo att vida sanktioner mot de direkt ansvariga för militärkuppen och dess ekonomiska intressen”, heter det i ett gemensamt uttalande från Bryssel.

EU-länderna enades i december 2020 om ett nytt ramverk för sanktioner mot personer som ”är ansvariga för, varit inblandade i eller kopplade till allvarliga människorättsövergrepp över hela världen”.

Tidigare har EU endast kunnat införa sanktioner som varit specifikt inriktade på vissa konflikter eller problemområden, som exempelvis krigen i Syrien och östra Ukraina eller kopplade till FN-åtgärder som förbud mot kemiska vapen eller vapenembargo mot Libyen.

Det nya sanktionsramverket är i samma stil som USA:s så kallade Magnitskij-lag – döpt efter ryske advokaten Sergej Magnitskij, som avled i ett fängelse i Moskva 2009.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer