– När ett land definierar sin gräns, tvingas de andra lida. Det är inte mitt Europa, sade Angela Merkel i dag. Foto: TT

EU kämpar för att lätta på flyktingtrycket

Uppdaterad
Publicerad

Medan tusentals flyktingar är strandade i flaskhalsen Grekland drar allt fler europeiska länder i flyktingnödbromsen. I dag påbörjade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk en fyra dagars resa via flyktingvägen över Balkan till Grekland, för att hitta ett sätt att lätta på trycket.

Syftet är att försöka få fram en lösning inför ett toppmöte mellan samtliga EU-ledare och Turkiet i Bryssel på måndag. Tyskland och Nederländerna har tryckt på för att få fler länder att ta emot asylsökande från Turkiet, mot att Turkiet hjälper till med att hejda flödet in i Grekland.

Ännu mer akut blev läget sedan Makedonien stängde gränsen mot Grekland.

#flykt

Merkel möter Oreskovic

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel handlar mötet om hur man ska kunna ”återupprätta Schengensystemet”. Merkel är kritisk mot de restriktioner allt fler länder infört.

– När ett land definierar sin gräns, tvingas de andra lida. Det är inte mitt Europa, sade hon i dag enligt nyhetsbyråer.

Redan i dag möter Merkel Kroatiens premiärminister Tihomir Orešković i Berlin. Kroatien är ett av länderna som flyktingarnas huvudrutt går över.

Ungern folkomröstar

Striden om EU:s förslag till vidarefördelning av flyktingar från Grekland och Italien har varit långdragen, inte minst från motsträviga Balkanländer.

I Ungern godkände nationella valkommittén i dag regeringens förslag om att folkomrösta i frågan, sedan landet envist vägrat gå med på de föreslagna flyktingkvoterna med hänvisning till att det strider mot Ungerns suveränitet. Det kan dröja fyra månader innan en folkomröstning kan bli av, enligt AP.

Samtidigt meddelar Finland att polisen kommer att snabba på processen när det gäller att skicka tillbaka flyktingar. I februari skickades 103 irakier tillbaka som en följd av att Finland ändrat policyn för asylsökande från Irak och Somalia, som inte anses ha lika stort skyddsbehov längre.

Med flyg till Italien

I Italien hyllade utrikesminister Paolo Gentiloni i dag vad man ser som en ny modell för flyktingmottagandet – 93 syriska flyktingar som garanteras visum på humanitära grunder anlände via flygplan.

Ett sätt att undvika att tusentals asylsökande ”lider fruktansvärt” i händerna på flyktingsmugglare, enligt ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet