Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson. Foto: TT/SVT

EU-kommissionär Ylva Johansson: Behöver invandring – men färre ska komma oreglerat

Uppdaterad
Publicerad

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson pressades idag i Europaparlamentet i Bryssel om förbättrad intergration av invandrare i EU. Trots att det är ländernas ansvar så ligger frågan högt på agendan för EU-kommissionen, som nyligen lade fram en ny handlingsplan.

– En bra integration uppmuntrar inte oreglerad invandring, säger Ylva Johansson under en utfrågning i utskottet för rättsliga och inrikesfrågor.

– Det flesta av oss är nog eniga att vi ska ha färre som kommer oreglerat. Men jag tror också att de flesta av oss förstår att vi behöver invandring, fortsätter hon

I slutet av november presenterades en ny integrationsplan för EU-länderna. Integration är främst en nationell fråga som länderna kan utforma fritt. Men den nya EU-kommissionen har velat lyfta frågan om integration till en nyckelfråga.

Vill nå kvinnor och fler än nyanlända

Ylva Johansson och hennes grekiske kollega Margaritis Schinas har fått i uppdrag att ”främja vår europeiska livsstil”, som deras ansvarsområde heter på EU-språk. Frågor om invandring och integration är de viktigaste i det paketet.

Med den nya handlingsplanen vill EU-kommissionen bland annat styra projektpengar att nå mer kvinnor. Man vill satsa på projekt som ger mer långsiktig integration, inte bara av nyanlända utan också andra generationens invandrare som lever i utanförskap. EU vill också jobba tätare med lokala myndigheter ute i länderna.

SD: Sverige har prövat – gav ingen vinst

Under debatten i dag fick hon överlag stöd från de partigrupper som är mest vänligt inställda till kommissionen, vilket är grupperna som svenska Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna tillhör. Mothugg fick hon däremot av gruppen som Sverigedemokraterna tillhör.

– Kommissionen verkar tro att vinsten från migrationen kommer längre fram. Har EU-kommissionen några beräkningar för detta? Vi i Sverige har prövat massmigration under en lång tid och vi ser att det varken gav högre pensioner eller ökade skatteintäkter, säger EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD).

– Jag tycker Sverige, liksom de flesta medlemsländer, har både har bra exempel och även en del tillkortakommanden. Det är viktigt att diskutera båda. Jag anser att Sverige har problem med segregation men har nått viss framgång när det gäller sysselsättning för invandrarkvinnor, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer