Foto: TT.

EU kräver billigare flaskvatten på flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa en flaska vatten i flygplatsens avgångshall kan vara en dyr historia. Nu för EU-kommissionen samtal med Europas flygplatser om att flaskvattnet måste bli billigare.

Många flygpassagerare har muttrat över de i många fall saftigt tilltagna priserna i flygplatsernas avgångshallar. Priset för en liten flaska vatten kan vara väsentligt dyrare än på en stormarknad.

Flygsäkerhetsregler förbjuder ju passagerare att ta med sig behållare med vätska som är större än 100 milliliter genom säkerhetskontrollen. Den som vill ha med sig en flaska vatten på planet är alltså hänvisad till de dyra butikerna i avgångshallen.

Nu har EU-kommissionen tröttnat på priserna och inlett samtal med flygplatserna, rapporterar tyska Welt am Sontag.

Enligt transportkommissionären Violeta Bulc har 126 flygplatser, som står för 50 procent av flygtrafiken, sagt sig vara beredda att erbjuda flaskvatten för en euro (drygt nio kronor) i avgångshallen.

Violeta Bulc säger att målet är att alla flygplatser ska erbjuda liknande priser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.