Foto: Scanpix

EU-kritik mot svenska spelregler

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen kan dra Sverige inför EU-domstolen om regleringen av spelmarknaden inte anpassas.

EU-kommissionen riktar i dag skarp kritik mot det svenska spelmonopolet och regleringen av den internetbaserade spelmarknaden som den menar bryter mot EU:s regler om fri rörlighet för tjänster.

Enligt kommissionen görs begränsningen av spelmarknaden varken ”systematiskt eller konsekvent”.  Bland annat handlar kritiken om att Sverige begränsar möjligheterna för spelföretag att bedriva sin verksamhet i landet med hänvisning till att skydda konsumenter – samtidigt som man inom ramarna för det egna spelmonopolet, i form av Svenska spel, ägnar sig åt omfattande marknadsföring.

Kommissionen har lagt fram en formell begäran om att Sverige ska anpassa lagstiftningen och har gett Sverige en tidsfrist på två månader att svara. Om Sverige inte anpassar sig kan ärendet dras inför EU-domstolen.

”Regleringen förenlig med EU-rätt”

Frågan om den svenska spelregleringen är inte ny i EU-sammanhang, redan 2008 fick den kritik. Men regeringen, som anser att lagstiftningen inte strider mot EU-regler, kan i dag inte säga om de kommer att föreslå några förändringar.

”Vi har nyligen fått information om kommissionens beslut. Vi har fram till slutet av januari att besvara kommissionen och svaret kommer att beredas i regeringskansliet”, skriver Erik Thedéen, statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman (M) i ett uttalande till TT.

”Regeringen anser att den svenska regleringen är förenlig med EU-rätten. Fokus för spelpolitiken är en sund spelmarknad och att minimera riskerna för att människor hamnar i spelproblem”, skriver Thedéen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer