• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: TT

Tidsgräns för euron förnekas av EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen kommer nästa vecka att lägga fram förslag om euro-områdets framtid. Där ingår att Sverige ska ha infört euro-valutan senast år 2025. Detta enligt ett dokument som tyska tidningen FAZ Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om i dag. Men årtalet 2025 förnekades senare under dagen av EU-kommissionen.

Det hela ingår i omfattande ”reflektionspapper” om eurons framtid.  EU-kommissionen vill ha mer ”demokratisk kontroll” över eurovalutan och över framtida beslut om statsbudgetar och besparingar. 

Budget och skatt för euron

EU-kommissionen föreslår att istället för dagens slutna möten med euroländernas finansministrar så ska EU-parlamentet ha demokratisk kontroll och makt över sådana beslut. Det ska skapas en särskild euro-budget och särskilda skatter ska införas direkt för euro-budgeten. Dessa pengar ska kunna användas för gemensamma framtidsinvesteringar i euro-länderna.

Euron för alla 2025

I förslagen ingår att målet ska vara alla 27 EU-länder, som är kvar sedan britterna lämnat efter brexit, ska införa euro-valutan senast 2025.  Danmark har idag enligt gällande EU-fördrag rätt att stå utanför euron, även om den danska kronans valutakurs är kopplad till euron.

LÄS MER: Analys: En testballong – men svårare stå utanför euron

Sverige uppfyller egentligen alla ekonomiska krav för att anslutas till euron, men efter nej i folkomröstningen 2003 har svenska politiker förklarat att Sverige står utanför.

Övriga EU-länder som idag står utanför euron är Polen, Tjeckien, Ungern, Kroatien, Rumänien och Bulgarien. 

Förslag nästa vecka

Enligt planerna ska EU-kommissionen lägga fram sina förslag offentligt på onsdag den 31 maj. Förra veckan träffade de ansvariga EU-kommissionärerna Pierre Moscovici och Dombrovksis viktiga personer i EU-parlamentet eftersom EU-kommissionen i förväg ville informera om och förankra sina förslag i förväg. Enligt tidningen FAZ finns det samtalsunderteckningar från mötet, och dessa protokoll hänvisar tidningen nu till.

EU-kommissionen talar om missförstånd

Under eftermiddagen kommenterade EU-kommissionären Valdis Dombrovskis och förnekade att det finns en tidgräns eller mål att alla EU-länder ska ha infört euro-valutan år 2025.

– Det handlar om ett missförstånd. Vi diskuterade slutförandet av den ekonomiska och monetära union till 2025. Vi uppmuntrar alla medlemsstater att förbereda sig och ansluta sig till eurovalutan så snart det har förutsättningar, men det betyder inte att inte att alla måste vara med 2025, sa Valdis Dombrovskis vid en presskonferens i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.