Christine Lagarde föreslås bli ny chef för Europeiska centralbanken och Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande för EU-kommissionen. Foto: Jose Luis Magana/AP/TT, LEON KUEGELER/REUTERS/TT

EU-ländernas ledare föreslår nya ordförande för EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter långa förhandlingar är det nu klart. Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande för EU-kommissionen. Det står klart sedan stats- och regeringscheferna för de 28 EU-länderna till slut nått en kompromisslösning under tisdagen.

Det satt långt inne. EU-toppmötet som inleddes på söndagen, drog över in på måndagen och pausades igår strax före lunch, nådde på tisdagen till slut framgång. Nu finns majoritet för ett förslag om vem som ska ta över posten som EU-kommissionens ordförande efter Jean-Claude Juncker.

Lösningen: Tyska försvarsministern Ursula von der Leyen, 60.

Hon beskrivs som en trogen Merkel-anhängare och är i dag den enda minister som tjänstgjort som minister under hela Merkels tid vid makten.

Von der Leyen är en konservativ politiker, tillhörande tyska kristdemokratiska regeringspartiet CDU. Hon är född och uppvuxen i Bryssel och utbildad läkare. Hon pratar franska, tyska och engelska flytande, enligt Politico. Innan hon klev in som minister i regeringen Merkel 2005 var hon socialminister på delstatsnivå i Niedersachsen.

Nu skickas förslaget till Europaparlamentet som får ta ställning i frågan.

Internationella valutafondens (IMF) ordförande Christine Lagarde föreslås samtidigt bli ny chef för Europeiska centralbanken.

Förslaget om att lägga fram den konservativa franska politikerveteranen som förslag till ECB-jobbet ska enligt diplomatkällor ha kommit från Frankrikes president Emmanuel Macron.

När han yttrade förslaget om Lagarde som ny ECB-chef ska Angela Merkel sagt sig vara ”mycket positiv”, uppger källor för Reuters.

Pontus Mattsson, SVT:s utsände reporter i Bryssel, förklarar varför förhandlingarna tagit så lång tid.

– Ett av huvudskälen till det är att EU-parlamentet har varit så bestämt kring att det ska finnas en koppling mellan parlamentet och ordförandeposten i EU-kommissionen. Det är en av sakerna som gjort att processen blivit krånglig.

Se hela SVT:s livesändning om händelsen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.