EU-ledare mobbar finländsk mat

Uppdaterad
Publicerad

Bara några veckor efter att finländsk mat pikats av Italiens premiärminister Silvio Berlusconi gör Frankrikes president Jacques Chirac samma sak.

I samband med det rysk-tysk-franska toppmötet i Kaliningrad under

helgen roade Chirac Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder genom att säga att bara Finland har sämre mat än Storbritannien.

Utan att märka att journalister hörde på drev Chirac med britterna.

-Man kan inte lite på människor med så dålig kokkonst. Efter Finland är Storbritannien det land där man äter allra sämst, sade Chirac.

”Saknar cuisine”

Även Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har på sistone uttalat sig negativt om maten i Finland. När EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, invigdes i Parma för några veckor sedan förklarade Berlusconi att Finland – som länge stred med Italien

om att vara säte för myndigheten – saknade ”cuisine”.

-Jag har varit i Finland och har tvingats utstå den finländska mathållningen, så jag kan jämföra, anförtrodde han pamparna i

Parma.

De finländska Jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund har uppmanat till bojkott av italienska produkter.

Matens Mecka

Martti Lehtinen, ordförande för de finländska köksmästarna, anser att Finland inte har något att skämmas för. Det visar bl.a de internationella framgångar finländska kockar haft i kock-OS, framhåller han.

-Norden är matens Mecka. Råvarornas kvalitet, smak och arom är ypperliga. Dessutom producerar vi livsmedel utan etiska problem, säger Lehtinen.

Köksmästarna överväger en bojkott av italienska produkter.

-Det vore ett sätt att visa att vi inte sväljer vad som helst, säger Lehtinen.

”Göm undan mämman”

Krögaren Hans Välimäki, ägare till den Michelin-belönta krogen Chez Dominique, ger däremot kritikerna till vissa delar rätt.

-Vi borde framhålla det som är bra: den rena miljön och de rena råvarorna. Och gömma undan mämman.

Källa: TT, Keskisuomalainen, Ilta-Sanomat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.