EU-ledare till attack om avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens EU-toppmöte i Bryssel uttrycker ledarna ”djup oro” över uppgifterna om den amerikanska avlyssningen.

I går avslöjade The Guardian att 35 världsledare kan ha avlyssnats av NSA. I ett uttalande från dagens toppmöte skriver EU-ledarna att de är ”djupt oroade” över uppgifterna om avlyssningen.

Samarbete över nationsgränserna är en nödvändig del i kampen mot terrorism, där underrättelsetjänsten utgör en väsentlig del. Men de tillägger att samarbetet kräver tillit länderna emellan. Saknas den tilliten försvåras samarbetet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som var den förste vars namn avslöjades ha stått på avlyssningslistan har tidigare sagt att detta försvårar samarbetet med USA.

– Det är inte acceptabelt att spionera på vänner, slog Angela Merkel fast på väg in i gårdagens möte i Bryssel.

Nobbar USA-samtal

Även Reinfeldt tycker att NSA ska hålla sig borta från Merkels mobiltelefon.

– Signalspaning ska användas i akt och mening att förebygga grov organiserad brottslighet, terrorism och risk för krig, inte för att avlyssna varandras folkvalda ledare, sade Reinfeldt.

Men när Frankrike och Tyskland gick ut med att man planerar att samtala med USA om avlyssningen, tilsammans med andra länder, valde Sverige att avvakta.

– Det har inte presenterats grunder för vad samtalen ska handla om eller vad de eventuellt landar i för slutsatser. Då tycker inte jag att jag, på så knapphändig information, kan meddela att Sverige deltar, sade Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet