Ann Linde: EU överens om att införa nya sanktioner mot Belarus

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar har enats om att förbereda sanktioner mot Belarus, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Detta meddelades efter ett möte med unionens utrikesministrar, som hölls digitalt på fredagseftermiddagen.

– Jag är nöjd med utfallet när det gäller Belarus, sa Ann Linde efter mötet.

Unionens ministrar var överens om att förbereda sanktioner, uppgav hon.

– Nu börjar ett arbete med att ta fram ett förslag till konkreta riktade sanktioner mot dom som varit ansvariga både för valfusk och själva valproceduren, men också för det våld som har skett, sa Linde.

Utrikesministern lovande att EU:s planerade åtgärder ska inte slå fel.

– Alla var också rörande överens om att de här sanktionerna inte ska drabba det belarusiska folket, sa Ann Linde.

Riksdagens EU-nämnd enades tidigare på fredagen om att Sveriges linje inför fredagens utrikesministermöte är att kräva riktade sanktioner mot Belarus.

Rysk kritik

Ryssland har uttryckt kritik över förslagen om sanktioner. Det ryska utrikesministeriet kallade det för ”uppenbara försök till utomstående påverkan med syfte att skapa splittring i samhället och destabilisera situationen”.

Belarus utrikesminister Vladimir Makej har dock sagt att landet är redo ”för en konstruktiv och objektiv dialog med utländska aktörer om alla aspekter av utvecklingen i Belarus” uppger TT.

Kommissionens ordförande

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade före ministermötet att hon står bakom ett införande av sanktioner mot Belarus.

Vi behöver ytterligare sanktioner mot de som brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter i Belarus”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med anledning av utvecklingen i Belarus efter presidentvalet i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.