Tysklands förbundskansler Angela Merkel under en presskonferens på EU-toppmötets första dag. Foto: TT

EU-ledarna inte överens om migrationspolitiken

Publicerad

EU-ledarna nådde ingen gemensam lösning för hur migrationspolitiken ska se ut under kommande år. Däremot enades man om att försöka nå en enhällig lösning under första halvåret 2018.

Någon gång i vår hoppas EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk att EU-länderna ska ha uppnått enighet i den segslitna asyl- och migrationsfrågan.

– Vi kommer att återkomma till frågan om att reformera Dublin-reglerna i december, i hopp om att nå en uppgörelse under första halvan av 2018, sa Tusk på en presskonferens efter torsdagens inledande del av veckans EU-toppmöte.

Diskuterade nytt kvotsystem

Just enigheten betonas nu – även om bland andra Sverige och Tyskland allt oftare talat om att beslutet borde fattas med hjälp av omröstning och kvalificerad majoritet.

– Om vi inte klarar av att hitta en gemensam lösning så försvagar det EU som sådant. Det här är utmaningar som inte kommer att försvinna utan vi måste klara av att hitta en gemensam lösning. I det ligger också att vi måste vara beredda att kompromissa, sa statsminister Stefan Löfven (S) till SVT Nyheter.

Skära ned på stöd till Turkiet

EU-toppmötets första dag innehöll, förutom migrationsfrågan, också långa diskussioner om Turkiet eventuella medlemskap i unionen.

– Situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet är oacceptabel, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon efter en utdragen middag på torsdagskvällen kallade till presskonferens.

EU-ledarna ställde sig samtidigt i princip bakom förslaget om att skära ned på det så kallade förmedlemskapsstödet till Turkiet, som 2018 beräknas till 500 miljoner euro. Hur mycket och på vilket sätt är dock oklart.

Turkiskt medlemskap

Några beslut gällande Turkiets framtida medlemskap fattades inte. Men det rådde runt middagsbordet enighet om att EU, som det ser ut nu i Turkiet, inte kan fortsätta förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap, uppger en EU-källa till TT.

– Men det handlar inte om att låsa dörren. Dialogen ska fortsätta, säger källan.

Frågan om ett Turkiskt medlemskap splittrar just nu medlemsländerna. Medan länder som Sverige, Storbritannien och Polen är positiva till att fortsatt arbeta mot ett turkiskt medlemskap kräver andra länder, som Österrike, att förhandlingarna helt avbryts, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.