Polens regering kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Gazprom, enligt landets premiärminister Mateusz Morawiecki (längst till höger). Foto: TT

EU-ledarnas reaktion mot ryska gasbeskedet: ”Försök till utpressning”

Uppdaterad
Publicerad

”Försökt till utpressning”. Så beskriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Rysslands besked om att stoppa gasexporten till Polen och Bulgarien. Samtidigt hotar Ryssland med att fler EU-länder kan stå på tur.

EU ska koordinera ett gemensamt svar mot Ryssland efter beslutet om de stoppade gasleveranserna, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Hon utlovar samtidigt ett sjätte sanktionspaket.

– Att den ryska ledningen skulle använda gasmarknaden som ett politiskt vapen var väntat. Det är oacceptabelt och det visar än en gång på hur opålitligt Ryssland är som gasleverantör, säger hon i ett officiellt uttalande.

Hittills har Polen och Bulgarien stoppats från att handla rysk gas. Den ryska energijätten Gazprom hotade på onsdagen med att strypa gastillförseln till fler europeiska länder om handeln inte sker i ryska valutan rubel.

– Vi kommer att göra allt för att Gazproms beslut ska få minsta möjliga påverkan på europeiska konsumenter, säger von der Leyen.

”Försöker utpressa landet”

Polens regering anklagar Gazprom för kontraktsbrott och sade att landet ska vidta rättsliga åtgärder mot gasleverantören. Premiärminister Mateusz Morawiecki säger att Ryssland försöker ”utpressa” landet. Han ser åtgärden som en hämnd för nya sanktioner som Warszawa infört mot Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Även Bulgarien anklagar ryska regeringen för utpressning och avtalsbrott. Premiärminister Kiril Petkov säger att landet kommer att svara genom att se över samtliga avtal med Gazprom, inkluderat de som gäller så kallade transitavtal för rysk gas som levereras till Serbien och Ungern.

Både Polen och Bulgarien är viktiga transitländer för vidare export av rysk gas. Gazprom har varnat för att man kommer att välja andra transportvägar om de på något sätt olovligen påverkar leveranserna.

Tyskland: Inga signaler om gasstopp

Tyskland, som är kraftigt beroende av rysk gas, ser ännu inget som tyder på att Gazprom skulle stoppa leveranserna till landet. Det uppger landets finansminister Christian Lindner, enligt Reuters. 

Slovakien, som importerar 85 procent av sin gas från Ryssland, uppger via finansminister Richard Sulik att landet inte riskerar stängas ute från den ryska gasmarknaden, enligt Reuters.

Ryssland står för 40 procent av gasmarknaden i Europa. Gazproms besked fick gaspriset att skjuta i höjden på onsdagen, enligt Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.