Den senaste veckans upptrappade oroligheter i Ukraina står i centrum när Margot Wallström och EU:s övriga utrikesministrar möts i Bryssel. Arkivbild. Foto: SVT

EU lovar fortsatt stöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad
EU ruckar inte på sitt stöd till Ukraina och hoppas på detsamma från USA:s nya ledning.
Enigheten darrar ändå när framför allt Ungern suckar tungt över sanktionerna mot öst.

– EU kommer att fortsätta stödja Ukraina, lovar utrikeschefen Federica Mogherini efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Oron i Bryssel är stor över den senaste veckans pånyttfödda stridigheter med runt 40 döda kring fronten mellan ryskstödda separatister och regeringsstyrkor i östra Ukraina. Förhoppningen nu är att fler observatörer på plats från den gemensamma europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE ska bidra till lugn.

– Man har sett att om OSSE har en närvaro vid kontaktlinjen så avhåller man sig från stridigheter, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S).

”Misslyckat”

Under snart tre år av konflikt i Ukraina har EU-länderna varit enade i sitt motstånd mot det ryska annekterandet av Krim-halvön och det ryska stödet till separatisterna.

Då och då framträder ändå ett visst gnissel. På måndagen passade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto på att kraftigt beklaga de pågående sanktionerna.

– Jag anser att sanktionssystemet mot Ryssland har misslyckats både politiskt och ekonomiskt. EU har svarat på fel sätt och det har orsakat ekonomiskt skada för både EU och medlemsländerna, säger Szijjarto till ungerska journalister i Bryssel.

Mogherini till USA

Szijjarto – vars premiärminister Viktor Orbán tog emot Rysslands president Vladimir Putin på statsbesök så sent som i torsdags – säger sig ändå inte vilja föreslå något hävande av sanktionerna i det här läget. Och från svensk sida tycker Margot Wallström att enigheten fortfarande fungerar.

– Än så länge har vi ju ändå lyckats komma överens och fatta beslut i de här frågorna. Jag tycker inte att det fanns sådana tendenser här att man vill ändra på politiken. Med sanktioner är det så att man aldrig vet när det kommer en slags brytpunkt, säger Wallström.

Samtidigt råder också fortsatt osäkerhet om vilken linje USA:s nya ledning egentligen har vad gäller Ukraina och Ryssland. Möjligen kan det mejslas ut när Federica Mogherini nu åker över till Washington.

– Vi kommer inom de närmaste 20 dagarna ha intensiva möten med våra motparter, berättar Mogherini i Bryssel.

WALLSTRÖM FRÅN EU-MÖTET

Visa

Så här sammanfattar utrikesminister Margot Wallström (S) övriga huvudämnen från måndagens ministermöte i Bryssel:

Om Libyen: ”Jag tycker det var en bra diskussion, med återrapportering från stats- och regeringschefernas möte. Enighet om EU:s stöd till Libyen och den politiska processen och att bygga Libyens kapacitet (inom kustbevakningen). Det handlade mycket om hur vi hjälper till i detta kaos”.

Om Egypten: ”En väldigt viktig partner i regionen och internationellt. Vi är alla mycket oroliga över situationen för mänskliga rättigheter och det har verkligen inte blivit bättre. Därför måste varje engagemang och samröre med Egypten ha det som ett argument”.

Om Israel och palestinierna: ”Vi behöver upprepa vad som är vår politik, vad vi har att säga om (USA:s) eventuella planer på att flytta ambassader, vad vi har att säga om bosättningarna och så vidare. Det ska börja planeras för ett associationsråd med Israel, men då ska det också komma en liknande dialog med palestinierna”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer