Foto: Alexander Zemlianichenko/AP, Anders Wiklund/TT

EU: Lukasjenko inte den legitime ledaren

Publicerad

EU slår fast att Alexander Lukasjenko inte är Belarus legitime ledare. Trots det kan unionen inte enas om sanktioner mot hans regim.

– Det är nästintill skamligt att EU inte har lyckats enas att införa sanktioner mot Belarus. Den belarusiska oppositionen som är så modig hade behövt få ett sådant stöd från EU, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Diktatorn Alexander Lukasjenko svors plötsligt in för en ny mandatperiod som president i Belarus i onsdags.

EU har förberett sanktioner mot omkring 40 personer i Lukasjenkos regim, men har inte kunnat enas om dem. Cypern håller tillbaka sitt godkännande med anledning av att man vill få gehör för sin sak i en havsdispyt med Turkiet.

Sverige och Finland ska också ha motsatt sig att rikta sanktioner direkt mot Alexander Lukasjenko, har källor uppgett för AFP. Orsaken skulle vara att främja medlingsförsök genom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som ska ledas av Sverige.

Ann Linde tillbakavisar de uppgifterna.

– Det är helt fel. Vi har aldrig motsatt oss att Lukasjenko ska stå på sanktionslistan.

”Framstår som desperat”

Linde säger att Sverige snabbt ville enas om ett antal namn på en första lista och därefter se om det fanns en möjlighet till dialog med Lukasjenko innan han sattes upp på en lista i en andra omgång.

– Nu efter den här hastiga och hemliga installationen så bekräftar Lukasjenko att han helt saknar det belarusiska folkets stöd. Det här framstår som desperat så just nu finns det ingen förutsättning för en sådan dialog. Då tycker vi att man ska försöka få upp Lukasjenko redan på den första listan.

Ann Linde har ingen förståelse för att Cypern inte godkände sanktionerna mot Belarus med hänvisning till sin dispyt med Turkiet.

– Vi tycker att det är separata frågor som man måste hantera separat.

Frågan om sanktionerna ska nu diskuteras när vid Europeiska rådets möte i nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.