Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en katastrofal humanitär situation” – hör Ursula von der Leyen om EU-ländernas uppmaning. Foto: KENZO TRIBOUILLARD

EU manar till omedelbar humanitär paus i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna varnar för svält och vill se en ”omedelbar humanitär paus” i Gaza, på väg mot ett ”hållbart eldupphör”. Uttalandet kommer vid EU-toppmötet i Bryssel. FN:s säkerhetsråd röstade ned ett förslag om vapenvila under torsdagen.

De 27 EU-ländernas ledare enades strax efter klockan 21 på torsdagskvällen.

”Ett starkt och enat uttalande från EU-ledarna om Mellanöstern vid toppmötet i kväll. EU manar till en omedelbar humanitär paus, som ska leda till ett hållbart eldupphör”, skriver rådsordförande Charles Michel på X.

Kräver att gisslan släpps

I ett långt gemensamt uttalande säger sig EU-ländernas ledare vara ”förfärade över det aldrig tidigare skådade antalet civila döda och den kritiska humanitära situationen”.

Ledarna kräver också att israelisk gisslan ska släppas, men manar även Israel att inte göra en markinsats i Rafah.

Man upprepar tidigare fördömanden av Hamasattacken den 7 oktober och även det sexuella våld som då användes. Samtidigt uttalar man djup oro över vad som kallas en ”katastrofal humanitär situation i Gaza och dess oproportionerliga följder för civila, särskilt barnen, liksom den omedelbara risken för svält”.

FN:s säkerhetsråd röstade ned förslag om vapenvila

FN:s säkerhetsråd samlades för omröstning på fredag morgon, amerikansk tid, om ett amerikanskt resolutionsförslag som kräver omedelbar vapenvila i Gaza. Som röstades ned då Ryssland och Kina lade in sina veto.

USA:s FN-delegation lade fram resolutionsförslaget sent på torsdagen. Vapenvilan kopplades till att samtliga som tagits som gisslan av islamistiska grupper, släpps fria.

Omröstningen i FN-högkvarteret i New York sker samtidigt som USA:s utrikesminister Antony Blinken reser runt i Mellanöstern i ett nytt diplomatiskt försök att få parterna i kriget att ta ett första steg mot vapenstillestånd.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade Blinken under fredagen. Netanyahu har också godkänt att en israelisk delegation deltar i förhandlingarna i Qatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.