På EU-toppmötet ska EU-ledarna diskutera sina motsättningar om flyktingpolitik, handelsavtal och Ryssland. Foto: TT

EU möts om handel och flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingfrågor, handelsavtalet med Kanada och sanktioner mot Ryssland ska diskuteras vid EU-toppmötet i Bryssel som börjar i dag. EU ska överväga sanktioner mot de som är ansvariga för bombningen av civila i Aleppo i Syrien.

En huvudpunkt blir en genomgång av hur flyktingpolitiken fungerar, hur bevakningen av EU:s gränser har förstärkts och hur EU genom samarbete med länder i Afrika ska försöka att minska strömmen av afrikaner som söker sig över Medelhavet till Europa.

Kanadaavtal kan stoppas

Tanken har varit att EU:s handels och investeringsavtal med Kanada skulle bekräftas vid toppmötet, och sen skulle avtalet högtidligt undertecknas vid ett besök av Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Bryssel den 27 oktober.

#delateuropa

Det avtal som övriga regeringar godkänt ser nu ut att stoppas eftersom den belgiska delstatsregeringen i Vallonien säger nej och då kan inte Belgien godkänna avtalet. Orsaken är bland annat oro för att storföretag skulle få politiska fördelar genom särskilda skiljedomstolar. Om Valloniens delstatsparlament inte ändrar sig före fredag blir det inget Kanadaavtal.

Åtgärder mot Kina

Inom handelspolitiken ska också förslag diskuteras om hårdare ekonomiska åtgärder mot framförallt Kina. Flera regeringar anser att Kina använder statsstöd för att dumpa priser och konkurrera ut europeiska företag.

Den svenska regeringen är för mer frihandel och anser att förslagen om ”anti-dumping-åtgärder” är alltför protektionistiska och den svenska regeringen försöker därför blockera dessa beslut.

Sanktioner mot Ryssland

På begäran av Italien ska EU-ländernas politik gentemot Ryssland diskuteras. Sedan Ryssland annekterade Krim och gett stöd till rebellernas krigföring i östra Ukraina har EU ekonomiska sanktioner mot Ryssland och mot enskilda ryska personer och företag.

Några länder som Grekland och Slovakien vill diskutera om sanktionera ska avbrytas, medan andra länder med Storbritannien i spetsen istället vill diskutera skärpta sanktioner mot Ryssland på grund av ryska bombningar av civila i Aleppo i Syrien. Den svenska regeringen hör till den grupp av länder som vill skärpa sanktionerna mot Ryssland.

Enligt ett utkast som läckt på torsdagen kommer regeringscheferna i sina slutsatser förklara att EU överväger sanktioner mot personer och organisationer som stöder bombningarna av civila i Aleppo.

Kort om brexit

Denna gång är också Storbritanniens premiärminister Theresa May med vid EU-toppmötet. Men Theresa May förväntas bara lämna en kort redogörelse för den brittiska regeringens planer att i mars börja förhandlingarna om ett brittiskt utträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet