EU-länderna har nått en provisorisk överenskommelse om digitala vaccinpass Foto: TT

EU överens om digitala covid-19-certifikat

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har nått en överenskommelse om digitala covid-19-certifikat. Det innebär att det kan bli möjligt att resa inom EU-länderna från 1 juli.

– Det var viktigt för EU att komma överens om det här, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i Aktuellt.

Överenskommelsen som gjordes på torsdagen om så kallade covid 19-pass ligger nu till grund för att möjliggöra att turister kan röra sig mellan 27 länder inom EU till sommaren.

Några få detaljer återstår men på det stora hela innebär det att de ska börja gälla den 1 juli.

– Det är vit rök här i Bryssel i kväll. Det var viktigt för EU att komma överens om det här. Det är några små tekniska detaljer som ska finslipas men i det stora hela är man överens, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i Aktuellt.

Oenighet i flera frågor

Det har under förhandlingarna rådit oenighet kring flera frågor, bland annat om EU-ländernas självbestämmande och möjligheter att införa egna karantänregler. Något som EU-parlamentet inte ville.

– Där fick parlamentet inte helt oväntat vika ner sig. Medlemsländerna vill inte släppa på möjligheterna att själva kunna styra sin pandemihantering. I möjligaste mån ska inte länderna införa några egna restriktioner, det ska vara fri rörlighet från den 1 juli. Men om det blir någon ny smittspridning eller mutation kan länderna införa karantän igen, säger David Boati.

EU lovar en miljard

Medlemsländerna och parlamentent kom även överens i frågan om pcr-tester. Där har stötestenen varit vem och vilka som ska stå för kostnaden.

– EU lovar att gå in med en miljard kronor för att subventionera det här. Tanken är att de ska vara prisvärda och lättillgängliga. En familj som ska till Kreta ska inte behöva lägga halva budgeten på det, säger David Boati.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides kommenterade överenskommelsen på torsdagen.

”Det här är ett viktigt steg mot att återstarta den fria rörligheten så säkert som möjligt”, skriver hon på Twitter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många oklarheter kring svenska så kallade ”vaccinpasset” Foto: Ian Langsdon/EPA POOL/TT, faksimil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet